De praktijk van systematische reviews. X. Zoeken, selecteren en methodologisch beoordelen van diagnostisch evaluatieonderzoek

Klinische praktijk
W.L.J.M. Devillé
P.M.M. Bossuyt
H.C.W. de Vet
P.D. Bezemer
L.M. Bouter
W.J.J. Assendelft
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:2281-4
Abstract

Samenvatting

- Literatuur over de waarde van diagnostische tests wordt slecht geïndexeerd in elektronische literatuurbestanden.

- Een uitgebreide, gevoelige en specifieke zoekstrategie voor diagnostisch evaluatieonderzoek in Medline is een combinatie van zoektermen voor de betreffende diagnostische test met: ‘sensitivity and specificity’ (en onderliggende termen), ‘mass screening’ (en onderliggende termen), ‘reference values’, ‘false positive reactions’, ‘false negative reactions’, ‘specificit$.tw’, ‘screening.tw’, ‘false positive$.tw’, ‘false negative$.tw’, ‘accuracy.tw’, ‘predictive value$.tw’, ‘reference value$.tw’, ‘roc$.tw’ of ‘likelihood ratio$.tw’.

- In- en exclusiecriteria selecteren publicaties die aan bepaalde minimumeisen voldoen, zoals de aanwezigheid van een aanvaarde referentiestandaard, een duidelijke definitie van ‘zieken’ en de aanwezigheid van een adequate uitkomstmaat.

- De methodologische beoordelingslijst dient zowel een aantal validiteitscriteria als een aantal criteria voor de mate van generaliseerbaarheid van de onderzoeksresultaten te bevatten.

- Belangrijke beoordelingscriteria die de diagnostische waarde van de test kunnen beïnvloeden, zijn: de studieopzet, een blinde beoordeling, het gebruik van verschillende referentietests, het ontbreken van diagnostische criteria voor de diagnostische test en een onvolledige beschrijving van de onderzoekspopulatie.

Auteursinformatie

VU Medisch Centrum, Amsterdam.

Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek: dr.W.L.J.M. Devillé, arts-epidemioloog (thans: Nederlands Instituut voor onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel), Postbus 1568, 3500 BN Utrecht); mw.dr.H.C.W.de Vet en prof.dr.L.M.Bouter, epidemiologen.

Afd. Klinische Epidemiologie en Biostatistiek: dr.P.D.Bezemer, biostatisticus.

Academisch Medisch Centrum, afd. Klinische Epidemiologie en Biostatistiek, Amsterdam.

Prof.dr.P.M.M.Bossuyt, klinisch epidemioloog.

Nederlands Huisartsen Genootschap, afd. Richtlijnontwikkeling en Wetenschapsbeleid, Utrecht.

Dr.W.J.J.Assendelft, huisarts-epidemioloog.

Contact dr.W.L.J.M.Devillé (w.deville@nivel.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties