De opkomst en ondergang van ‘middel X’

Onderzoeksjournalistiek
21-03-2019
Stella Braam

In het najaar van 2017 kwam de Coöperatie Laatste Wil met groot nieuws: er bestaat een goedkoop, legaal middel dat gemakkelijk te verkrijgen is en tot een menswaardige dood leidt. In maart 2018 greep het Openbaar Ministerie in. Een reconstructie van de opkomst en ondergang van ‘middel X’.

Het Journaal en Nieuwsuur hebben op 1 september 2017 de primeur: ‘De Coöperatie Laatste Wil heeft een dodelijk, legaal middel gevonden waarmee mensen zelf een einde aan hun leven kunnen maken.’1 Er komt een medewerker van de Coöperatie Laatste Wil in beeld die een oudere mevrouw bezoekt, een buisje met wit poeder laat zien en zegt: ‘Dit middel is al genoeg voor 4 mensen […]. Het is gewoon in Nederland te krijgen, oplossen in 50 ml water en dan opdrinken. In één keer zakt je bloeddruk heel erg sterk.’ Volgens de medewerker van de Coöperatie raak je binnen 20 minuten in coma en volstaat 2 g om op een waardige manier aan je einde te komen.

Dankzij de details die Nieuwsuur verstrekt – bijvoorbeeld dat ‘middel X’ een conserveermiddel is – weten toxicologen direct om welk middel het gaat: natriumnitriet of natriumazide. Natriumnitriet is een giftig middel dat in de chemische industrie wordt ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing