Compartimentsyndroom van de onderarm bij een jongere

Klinische praktijk
Wouter P. Kluijfhout
Eefje N. de Vries
Victor A. de Ridder
Ivar G.J.M. de Bruin
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5446
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Het compartimentsyndroom is een zeldzame en potentieel ernstige aandoening. Het syndroom kan in elk compartiment van het lichaam ontstaan. Bij volwassenen is het onderbeen het vaakst aangedaan.

Casus

We beschrijven een 14-jarige jongen die met zijn arm bekneld raakte in een roldeur. Als gevolg van het ernstige stompe letsel en een antebrachiumfractuur ontstond een compartimentsyndroom van de onderarm. Vanwege een bijkomend letsel van de plexus brachialis ervoer patiënt geen overmatige pijn, het belangrijkste symptoom van een compartimentsyndroom. Wij verrichtten een fasciotomie van de onderarm, waarbij de compartimenten werden ontlast en de fractuur werd gefixeerd met 2 platen.

Conclusie

Het compartimentsyndroom kan in elk compartiment van het lichaam ontstaan en komt voor bij volwassenen en kinderen. Het belangrijkste symptoom, overmatige pijn, kan afwezig zijn als de patiënt een bijkomend zenuwletsel heeft. Een tijdige chirurgische behandeling is essentieel om irreversibele schade te voorkomen.

Auteursinformatie

UMC Utrecht, afd. Traumachirurgie, Utrecht: dr. W.P Kluijfhout, aios; dr. E.N. de Vries, prof.dr. V.A. de Ridder en drs. I.G.J.M. de Bruin, traumachirurgen.

Contact I.G.J.M. de Bruin (i.g.j.debruin-5@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Wouter P. Kluijfhout ICMJE-formulier
Eefje N. de Vries ICMJE-formulier
Victor A. de Ridder ICMJE-formulier
Ivar G.J.M. de Bruin ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

maaike
van wijgerden

Korte aanvulling: op foto (figuur 3) is te zien dat patiënt nog een ring draagt. Deze had beter al in eerder stadium verwijderd kunnen worden vanwege kans op zwelling van de hand.

Maaike van Wijgerden, kinderverpleegkundige, Maxima Medisch Centrum, Eindhoven