Clusterhoofdpijn: miskend, want onbekend
Open

Klinische les
18-02-1997
J. Ridderikhoff en P.J. Koudstaal

Dames en Heren,

Vrijwel dagelijks wordt de huisarts geconfronteerd met patiënten die klachten van hoofdpijn hebben. Naar schatting heeft driekwart van de Nederlanders regelmatig last van hoofdpijn; ongeveer 5 van hen bezoekt hiervoor de huisarts. Omdat de huisarts weet dat in ongeveer 90 van de gevallen de hoofdpijn na enige tijd spontaan zal verdwijnen, is zijn advisering veelal gericht op het geruststellen van de patiënt.

Er zijn vele oorzaken van hoofdpijn mogelijk, variërend van griep tot hersenaandoeningen. Het is van belang dat men alert blijft op het vaststellen van mogelijke onderliggende ziekten; sommige daarvan kunnen door de huisarts worden gediagnosticeerd. Aan de hand van 2 ziektegeschiedenissen willen wij aandacht vragen voor een weinig voorkomende, maar zeer pijnlijke en goed te behandelen hoofdpijnaandoening: clusterhoofdpijn.

Patiënt A is een jongeman van 29 jaar die ons consulteert wegens regelmatig terugkerende perioden van heftige hoofdpijn. Uit zijn wat onsamenhangende verhaal vol sombere toekomstperspectieven kan de volgende anamnese worden gedistilleerd. Sinds ...