Clusterhoofdpijn en andere trigeminale autonome cefalalgieën

Klinische praktijk
Roemer B. Brandt
Joost Haan
Michel D. Ferrari
Rolf Fronczek
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4870
Abstract

Samenvatting

  • Trigeminale autonome cefalalgie (TAC) is een verzamelnaam voor 4 verschillende primaire hoofdpijnsyndromen die pathofysiologisch en klinisch zeer veel overlap met elkaar vertonen.
  • De 4 verschillende TAC’s zijn: clusterhoofdpijn, paroxismale hemicrania, kortdurende éénzijdige neuralgiforme hoofdpijnaanvallen en hemicrania continua.
  • TAC’s worden gekenmerkt door frequente, strikt unilaterale, (zeer) hevige hoofdpijnaanvallen met ipsilaterale craniale autonome verschijnselen, een intrinsieke bewegingsonrust of allebei.
  • Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de 4 TAC’s op basis van de verschillen in de duur en frequentie van de hoofdpijnaanvallen.
  • De behandeling van clusterhoofdpijn bestaat uit een aanvals- en onderhoudsbehandeling.
  • Hoofdpijnaanvallen in het kader van paroxismale hemicrania en hemicrania continua reageren (bijna) altijd op behandeling met indometacine.
  • Er komen steeds meer therapieën beschikbaar die gericht zijn op neuromodulatie, zoals N.-vagusstimulatie, stimulatie en blokkade van het ganglion sphenopalatinum, stimulatie en blokkade van de N. occipitalis, en diepe hersenstimulatie.
Auteursinformatie

LUMC, afd. Neurologie, Leiden: drs. R.B. Brandt, arts-onderzoeker; dr. J. Haan, neuroloog (tevens: Alrijne Ziekenhuis, afd. Neurologie, Leiderdorp); prof.dr. M.D. Ferrari en dr. R. Fronczek, neurologen.

Contact R. Fronczek (r.fronczek@lumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Roemer B. Brandt ICMJE-formulier
Joost Haan ICMJE-formulier
Michel D. Ferrari ICMJE-formulier
Rolf Fronczek ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties