Een praktisch overzicht met behandeladviezen

Chondrodermatitis nodularis helicis

Klinische praktijk
Qiqi Yin
Ronald H. Houwing
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5644
Abstract

Dames en Heren,

Een chondrodermatitis nodularis helicis (CNH) is een goedaardige nodulus op de helix of antihelix. Kenmerkend is de pijn bij druk, zoals bij liggen op een kussen, waardoor de nachtrust verstoord wordt. Het komt veel voor, maar de exacte incidentie is niet bekend.1 CNH wordt in Nederland behandeld door huisartsen, dermatologen, plastisch chirurgen en KNO-artsen. Er bestaat geen richtlijn voor de behandeling. In dit artikel bespreken we het ziektebeeld, de behandelingen en geven we een advies voor het behandelregime van CNH in de eerste- en tweedelijnszorg.

Patiënt A, een 84-jarige man, kwam bij de dermatoloog met sinds anderhalf jaar een pijnlijke zwelling op de randen van de helices beiderzijds. De zwellingen waren pijnlijk bij druk en bij liggen. Patiënt kon er niet van slapen. Zijn echtgenote had een kussentje gemaakt met een gat erin. De huisarts had al 5 keer cryotherapie toegepast zonder effect. Bij onderzoek werden 2 hyperkeratotische papels gezien die gefixeerd waren aan het kraakbeen van de helices en die gevoelig waren bij palpatie. Op basis van het klinisch beeld werd de diagnose CNH gesteld. In beide CNH’s werd een kenacort injectie gezet. Bij controle had patiënt geen klachten meer.

Patiënt B, een 60-jarige man, kwam bij de dermatoloog met een pijnlijke zwelling op het rechter oor. Aangezien hij op de rechterzijde sliep, werd hij hier regelmatig door wakker. Eerdere behandelingen met topicale corticosteroïden, orale antibiotica en cryotherapie door de huisarts hadden…

Auteursinformatie

Deventer ziekenhuis, afd. Dermatologie, Deventer: Qiqi Yin, anios. Deventer ziekenhuis, afd. Dermatologie, Deventer: dr. Ronald H. Houwing, dermatoloog.

Contact Q. Yin (q.yin@bravis.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Qiqi Yin ICMJE-formulier
Ronald H. Houwing ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Ingmar
Waardenburg

Geachte auteurs, hartelijk dank voor dit interessante overzichtsartikel. Ik put uit eigen ervaring als ik zeg dat het een pijnlijke kleine kwaal is, met vooral een flink nadelig effect op de nachtrust. Na diverse wisselingen van kussens, heb ik echter het volgende ontdekt: diclofenac bevattende gel, te koop bij de drogist en in sterkere vorm verkrijgbaar op recept, is bij 1 maal daags smeren extreem effectief tegen de pijnklachten en de zwelling ten gevolge van de aandoening. Na 2-3 dagen behandelen is de pijn nagenoeg verdwenen en lijkt de zwelling ook af te nemen. Het effect van de behandeling houdt zelfs enkele dagen aan, waarna de klachten geleidelijk terugkeren. Men zal dus met enige regelmaat moeten blijven smeren, maar dat is een kleine prijs voor een goede nachtrust! Ik heb hierover niets kunnen vinden op internet. Wellicht dat dit een interessant onderwerp is om klinisch te onderzoeken (helaas komt het in een doorsnee huisartsenpraktijk te weinig voor om dat zelf te doen).

Ingmar Waardenburg, huisarts