3 patiënten met complicaties als gevolg van piercing van het oorkraakbeen

Klinische praktijk
K. Janssen
M. Kon
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:1351-4
Abstract

Samenvatting

Bij 3 patiënten, een 21-jarige man en een 16- en een 18-jarige vrouw, was na piercing door oorkraakbeen infectie ontstaan. Na behandeling resteerde een misvorming, waarvoor een reconstructie werd verricht met een bevredigend resultaat. Het risico op infectie is na piercing door het avasculaire kraakbeen van de helix en de tragus van de oorschelp hoger dan na piercing door niet-kraakbenig weefsel als de oorlel. (Peri)chondritis leidt tot necrose van het kraakbeen en vervolgens tot misvorming. Het is belangrijk om de vroege tekenen van perichondritis, lokale warmte, erytheem en pijn te herkennen voordat zwelling optreedt. De behandeling moet gericht zijn op eradicatie van Pseudomonas aeruginosa en Staphylococcus aureus. Chirurgische interventie is noodzakelijk bij de eerste verschijnselen van een abces. In een later stadium kan reconstructie van een ontstane misvorming worden overwogen.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie, Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht.

Mw.K.Janssen, assistent-geneeskundige (thans: Jeroen Bosch Ziekenhuis, afd. Plastische Chirurgie, 's-Hertogenbosch); hr.prof.dr.M.Kon, plastisch chirurg.

Contact hr.prof.dr.M.Kon

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties