Uitdagingen voor de reconstructie van een verbrand oor

3D-bioprinten van kraakbeen

Klinische praktijk
Dafydd O. Visscher
Ernst J. Bos
Paul P.M. van Zuijlen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:A9698
Abstract

Bijdragen in de rubriek Nieuwe technieken gaan over technische mogelijkheden binnen de geneeskunde die nieuw zijn, zodat er nog niet veel bewijs is, maar waarbij de beschikbare feiten toch zo interessant zijn, dat lezers de informatie nuttig zullen vinden. Of de beschreven technieken na verder onderzoek uiteindelijk tot de gangbare medische praktijk zullen gaan behoren, zal moeten blijken.

Samenvatting

De reconstructie van een ernstig verminkt oor is een uitdaging. Het oor heeft niet alleen een zeer complexe driedimensionale structuur, maar dient daarnaast bijzonder flexibel en stevig te zijn. Een oorreconstructie bij patiënten met brandwonden kan nog complexer zijn, omdat het omliggende weefsel vaak ook beschadigd is. Dit bemoeilijkt niet alleen reconstructiemogelijkheden, maar geeft ook een verhoogde kans op problemen bij het gebruik van synthetische implantaten. In deze gevallen heeft het gebruik van ribkraakbeen de voorkeur, maar ook dit weefsel heeft praktische beperkingen. ‘Tissue engineering’ en 3D-bioprinten kunnen mogelijk toegepast worden voor het creëren van persoonlijke kraakbeenimplantaten voor brandwondpatiënten. Het is echter belangrijk te beseffen dat 3D-bioprinten een hulpmiddel is voor reconstructie, en niet de heilige graal. De klinische toepassing van deze technieken staat nog in de kinderschoenen, maar wij verwachten dat in 2020 3D-bioprinten toegepast kan worden voor reconstructie van het aangezicht na verbranding.

Auteursinformatie

VU medisch centrum, afd. Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie, Amsterdam.

Drs. D.O. Visscher en drs. E.J. Bos, arts-onderzoekers; prof.dr. P.P.M. van Zuijlen, plastisch chirurg (tevens: Rode Kruis Ziekenhuis, afd. Plastische Chirurgie, Beverwijk).

Contact prof.dr. P.P.M. van Zuijlen (p.vanzuijlen@vumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Dr. Marco Helder en leden van het 3D Innovation Lab en de TU Delft droegen bij aan de totstandkoming van dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Dafydd O. Visscher ICMJE-formulier
Ernst J. Bos ICMJE-formulier
Paul P.M. van Zuijlen ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties