Chirurg versus internist: 2-0

Goda Choi
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:B731

Concurrentie bevordert kwaliteit. De zwakte van Feyenoord weerspiegelt zich in de matige prestaties van Ajax. Ajax en Feyenoord hebben elkaar nodig om echte topclubs te blijven. De UMC’s houden elkaar scherp in de gaten om uit te munten in patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs. Binnen het ziekenhuis bestaat sinds jaar en dag een gezonde concurrentie tussen de internisten en chirurgen. We kunnen niet zonder elkaar, maar proberen nooit onder te doen voor elkaar.

Afgelopen jaar namen de AMC-chirurgen een ruime voorsprong in deze continue wedloop. De chirurgen scoorden begin dit jaar, met een publicatie in de New England Journal of Medicine

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Monique
Slee-Valentijn

Verloren tijdens een thuiswedstrijd? Nee toch!

 

In het NTvG van 16 september stelt collega Choi dat de opleiding van internisten het kwalitatief dreigt af te leggen tegen die van de chirurgen.

 

Eerlijk gezegd is het is mij niet helemaal duidelijk welk punt collega Choi probeert te scoren. Hij wijst op de introductie van een nieuw opleidingsinstrument voor chirurgen en op een publicatie. Gaat het hem nou om de inhoud (het verlies van vaardigheden in de beschouwende vakken) of gaat het hem vooral om de vorm (te weinig publicaties)?

 

Het onderstrepen van het belang van anamnese en lichamelijk onderzoek juich ik uiteraard van harte toe, maar zijn beschrijving van de opleiding tot internist herken ik niet. Het stuk roept nogal wat vragen op. Is de auteur bijvoorbeeld bekend met het nieuwe competentiegerichte opleiden? (www.internisten.nl/jniv/opleiding/opleidingsplan) Zou hij wel eens gehoord hebben van de disciplineoverstijgende opleidingsprijs en vakgebonden opleidingsprijzen (http://dejongeorde.artsennet.nl/opleidingsprijs.htmhttp://www.internisten.nl/jniv/jniv-opleidingsprijs/winnaar_2011) en van de vele nieuwe, opleidingsinitiatieven zoals videoregistratie van poliklinische consulten? (http://www.youtube.com/watch?v=1SBE6sc_Pc8) Weet collega Choi dat mijn (en zijn!) beroepsvereniging zich via talloze commissies nationaal en internationaal hard maakt voor behoud en verbetering van kwaliteit?

 

Klinisch redeneren is voor de internist minstens zo belangrijk als het aanleren van medisch technische vaardigheden. Heeft hij zich verdiept in de recente, Nederlandse (!) toppublicaties door internisten over diagnostisch redeneren bij AIOS interne geneeskunde? (bijvoorbeeld: Mamede S, Van Gog T, Van den Berge K, et al. Effect of availability bias and reflective reasoning on diagnostic accuracy among internal medicine residents. JAMA. 2010;304:1198-1203.)

 

Of zou hij echt alleen maar een voorzetje geven om bovenstaande proberen in te koppen door onze praktische inspanningen vaker in toptijdschriften te publiceren? Dat zou ik dan wel weer kunnen waarderen.

 

Te veel openstaande vragen voor een internist….Ik schreeuw nog maar even niet terug. 

 

Monique Slee-Valentijn

Voorzitter Junior Nederlandse Internisten Vereniging