Onopgemerkte verspreiding naar verschillende regio’s

Carbapenemase-producerende enterobacteriën in Nederland

Klinische praktijk
Tjalling Leenstra
Thijs Bosch
Anneloes L. Vlek
Marc J.M. Bonten
I. Mariken van der Lubben
Sabine C. de Greeff
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1585
Abstract

Samenvatting

  • Carbapenemase-producerende Enterobacteriaceae (CPE), waaronder Klebsiella pneumoniae en Escherichia coli, worden tot nu toe in Nederland incidenteel gezien, en vooral bij patiënten die zijn overgeplaatst vanuit een buitenlands ziekenhuis.
  • CPE zijn ongevoelig voor nagenoeg alle bètalactam-antibiotica, inclusief carbapenems, zoals meropenem en imipenem. Verschillende genen, zoals OXA-48, KPC en NDM-1, coderen voor carbapenemase-enzymen die carbapenems inactiveren.
  • De bestrijding van CPE richt zich op het tijdig herkennen van infectie of dragerschap en het toepassen van preventieve maatregelen om verspreiding te voorkomen.
  • Genotypische analyse van CPE-isolaten die waren ingestuurd voor de nationale CPE-surveillance liet nauwe verwantschap zien tussen 8 NDM-1-positieve K. pneumoniae-isolaten van patiënten uit verschillende delen van Nederland en isolaten die waren verkregen bij contactonderzoek tijdens een bekende ziekenhuisuitbraak.
  • Op basis van retrospectief epidemiologisch onderzoek werden geen aanwijzingen voor gemeenschappelijke blootstelling vastgesteld.
  • Deze bevindingen duiden op onopgemerkte verspreiding van CPE in Nederland.
Auteursinformatie

RIVM, Centrum Infectieziektebestrijding, Bilthoven.

Dr. T. Leenstra, arts-epidemioloog, aios maatschappij en gezondheid; dr. T. Bosch, onderzoeker; dr. A.L. Vlek, arts-microbioloog (tevens: Diakonessenhuis, afd. Microbiologie en Immunologie, Utrecht); prof.dr. M.J.M. Bonten, arts-microbioloog (tevens: UMC Utrecht, afd. Medische Microbiologie); dr.ir. I.M. van der Lubben, bioloog; dr. S.C. de Greeff, epidemioloog.

Contact dr. T. Leenstra (tjalling.leenstra@rivm.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Bij het in kaart brengen van deze beschreven besmettingen was de bijdrage van de medisch microbiologische laboratoria in de vorm van het insturen van CPE-isolaten en in het bijzonder de bijdrage van arts-microbiologen, deskundigen infectiepreventie en specialisten ouderengeneeskunde onontbeerlijk.

Auteur Belangenverstrengeling
Tjalling Leenstra ICMJE-formulier
Thijs Bosch ICMJE-formulier
Anneloes L. Vlek ICMJE-formulier
Marc J.M. Bonten ICMJE-formulier
I. Mariken van der Lubben ICMJE-formulier
Sabine C. de Greeff ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties