Brieven uit Washington. Gezondheid en politiek in Amerika; 3 november 1992

Perspectief
A.C. Gelijns
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:2187-90

Voor het eerst in bijna 30 jaar (sinds de verkiezingsoverwinning van Lyndon Johnson in 1964 en de daaropvolgende invoering van Medicare and Medicaid, een soort volksverzekering voor ouderen en armen) is gezondheidszorg een centraal thema in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een duidelijk signaal van de toenemende onvrede met het huidige medische stelsel was de hoogst onverwachte uitslag van de speciale senaatsverkiezingen in Pennsylvania, vorig jaar november. De onbekende Democraat Harris Wofford, die nog nooit een politieke functie had vervuld, versloeg de alom gerespecteerde Republikeinse procureur-generaal Richard Thornburgh. De centrale boodschap van Woffords verkiezingscampagne? De invoering van ‘national health insurance’.

Hiermee werd bevestigd dat gezondheidszorg een prominent onderwerp op de politieke agenda van Clinton en Bush zou worden in hun strijd om de zetel in het Witte Huis. In de meest recente opiniepeilingen blijkt dit steeds meer het geval te zijn, en zowel de Washington Post als de New York Times schrijven…

Auteursinformatie

National Academy of Sciences, Institute .of Medicine, Program on Medical Innovation, 2101 Constitution Avenue, NW, Washington, DC, 20418, USA.

Mw.dr.A.C.Gelijns.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties