Verkiezingen VS: donaties vanuit de zorg in kaart

Lucas Mevius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3050

Op 8 november 2016 kiest Amerika de opvolger van Barack Obama. Hillary Clinton en Donald Trump timmeren op dit moment flink aan de weg maar campagne voeren kost een hoop geld. Hoe zit het met donaties? In totaal kwam er deze ronde al bijna 1,9 miljard dollar binnen, waarvan ruim een half miljard uit de financiële sector. De zorgsector is goed voor bijna 117 miljoen donatiedollars.

Op www.opensecrets.org laat het Amerikaanse Center for Responsive Politics zien hoeveel geld er aan partijen en kandidaten gedoneerd is, en uit welke sector, belangengroep of van welk bedrijf het afkomstig is. OpenSecrets put hiervoor uit openbare gegevens van de Federale Verkiezingscommissie.

Geld uit de zorgsector

Clinton ontving voor haar campagne ruim 289 miljoen dollar, Trump bijna 61 miljoen. Clinton mocht deze ronde ruim 7,3 miljoen dollar aan zorgsectorgeld op haar rekening bijschrijven, Trump nog geen 150.000 dollar. Artsen en andere zorgprofessionals leverden flinke bijdragen, maar ook farmaceuten en verzekeraars gaven genereus. De republikeinen krijgen traditiegetrouw het meeste geld van donateurs met zorgbelangen: 55% van de donaties.

Voor de verkiezingen van 2015-2016 kwam de grootste donatie van Benjamin Leon Jr. Hij is oprichter van Leon Medical Centers, een instelling die zorg verleent aan zo’n 22.000 Medicare-patiënten. Leon gaf 3,5 miljoen dollar aan conservatieve groepen. Pfizer staat met bijna 1,3 miljoen dollar op plaats 6 (35% naar de democraten en 65% naar de republikeinen), net boven de Amerikaanse anesthesiologenvereniging (ruim 1,2 miljoen dollar). Ook andere verenigingen – orthopedische chirurgen, tandartsen, ziekenhuizen, SEH-artsen – doneerden rond de 1 miljoen dollar en gaven de republikeinse partij daarvan iets meer dan de helft.

Donald Trump

Wat is Trump met de Amerikaanse zorg van plan? Op zijn website schrijft hij dat het Amerikaanse volk sinds maart 2010 ‘heeft moeten lijden onder de zware economische last van de Affordable Care Act’, ofwel Obamacare. Op dag 1 van zijn presidentschap zal hij het Congres dan ook vragen om Obamacare af te schaffen. Trump wil de zorg toegankelijker, betaalbaarder en beter maken door ‘vrijemarktprincipes te volgen en samen te werken.’ Ook heeft hij becijferd dat het uitzetten van illegale immigranten het zorgstelsel 11 miljard dollar bespaart. Verder moeten belastingvoordeel voor individuen, markttoegang voor verzekeraars buiten de staatsgrenzen, transparantie en minder importbarrières voor goedkopere medicijnen uit het buitenland Amerika ‘weer groot maken’.

De plannen van Trump en zijn uitspraken tijdens debatten en speeches zijn vaag en inconsistent. Het ene moment gaat hij Obamacare vervangen door ‘iets geweldigs’, het andere moment is hij iets bescheidener (‘iets goeds’). Soms treedt hij wat meer in detail en zegt hij dat mensen met bestaande ziekten ook een verzekering moeten kunnen afsluiten. Kritiek pareert hij door ‘te zorgen voor de mensen die in de straten sterven’. Hij vertelt herhaaldelijk dat hij voor iedereen zorg zal regelen, maar concrete plannen om het aantal onverzekerden terug te dringen heeft hij niet.

Hillary Clinton

Clinton heeft geen revolutionaire wijzigingen voor ogen, maar is van plan voort te borduren op bestaande constructies om de zorg betaalbaar en toegankelijk te maken. Zo wil zij Obamacare uitbreiden, de prijzen van geneesmiddelen in de hand houden en de toegang tot reproductieve zorg voor vrouwen beschermen. Hoe? Om te beginnen moeten de Obamacare-premies omlaag. Daarnaast wil Clinton een publieke verzekeringsoptie behouden en moet Medicaid – de overheidsverzekering voor arme Amerikanen – worden uitgebreid. Het afsluiten van zorgverzekeringen moet makkelijker worden en families moeten zich ongeacht immigratiestatus kunnen verzekeren. Farmaceuten moeten van haar jaarlijks een minimale investering in onderzoek doen. De minimumleeftijd om in aanmerking te komen voor de publieke ouderenverzekering Medicare mag van haar omlaag naar 50 of 55.

Op haar website benadrukt Clinton haar decennialange ervaring en inzet voor betaalbare zorg en schrijft ze dat ze al heel lang met de gezondheidszorg bezig was. ‘Voordat het Obamacare heette, heette het Hillarycare’, zo sprak ze onlangs op een verkiezingsbijeenkomst. De beloften van Clinton zijn wellicht iets specifieker dan die van Trump, in hoeverre haar plannen haalbaar zijn zal moeten blijken.

Gerelateerde artikelen

Reacties