‘Repeal Obamacare: a wicked problem’

Onderzoeksjournalistiek
10-02-2017
Marit A.C. Tanke en Dorien L.M. Zwart

Een van de eerste decreten die Donald Trump na zijn inauguratie als president van de Verenigde Staten tekende, was een verordening om de financiering van ‘Obamacare’ te bemoeilijken met ‘alles wat binnen de wet mogelijk was’. Wat willen Trump en de Republikeinen met Obamacare en wat zou dit kunnen betekenen?

Een sterk versnipperd stelsel

Het Amerikaanse zorgverzekeringsstelsel is sterk versnipperd. Grofweg zijn er 5 verschillende mogelijkheden om je te verzekeren:

  • Medicare, de zorgverzekering voor 65-plussers, wordt betaald door de federale overheid. Dit betreft 58 miljoen mensen en 20% van de totale zorgkosten.
  • Medicaid, de verzekering voor de 68 miljoen ‘kwetsbaren’, zoals mensen met een laag inkomen, mensen met beperkingen en mensen in verzorgingshuizen zonder eigen vermogen. De criteria om in aanmerking te komen voor Medicaid verschillen per staat. Medicaid wordt gedeeltelijk betaald vanuit elke staat en aangevuld door de federale overheid. Een speciaal onderdeel van Medicaid is het ‘Children’s health insurance program’, dat nog eens 8 miljoen kinderen ...

Om deze pagina weer te geven moet u ingelogd zijn.

Heeft u nog geen abonnement?

Sluit een abonnement af

Heeft u al een abonnement?

Registreren

Log in als abonnee

Inloggegevens kwijt?