Braken, buikpijn en gewichtsverlies door verworven anatomische oorzaak: het A.-mesenterica-superiorsyndroom

Klinische praktijk
Jan Maarten Vrolijk
Paul A.M. Rosekrans
P. Ted den Hoed
Rob Th.J. Ouwendijk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3078
Abstract

Dames en Heren,

Buikpijn is een veel voorkomende klacht met een groot aantal, vaak onschuldige, oorzaken. De combinatie van gewichtsverlies, misselijkheid, braken en pijn in de bovenbuik is echter reden voor uitgebreid aanvullend onderzoek, zeker als de klachten chronisch blijken te zijn. In deze klinische les tonen wij aan de hand van 3 ziektegeschiedenissen een zeldzame oorzaak: misselijkheid, braken en gewichtsverlies door een verworven anatomische oorzaak in het kader van het A.-mesenterica-superiorsyndroom (AMSS). In het Tijdschrift werd in 2006 een casuïstiek besteed aan dit onderwerp.1 In dit artikel bespreken wij, naast de casussen, de diagnostiek en pathofysiologie en gaan we in op de behandeling.

Patiënt A, een 64-jarige vrouw, bezocht met enige regelmaat het spreekuur van de internist-mdl-arts in verband met progressieve buikklachten. Haar klachten, die optraden aan het eind van de maaltijd of direct na het eten, bestonden uit het gevoel alsof haar bovenbuik stijf en hard werd…

Auteursinformatie

Alysis Zorggroep, locatie Rijnstate, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten, Arnhem.

Dr. J.M. Vrolijk, mdl-arts.

Ikazia ziekenhuis, Rotterdam.

Afd. Radiologie: drs. P.A.M. Rosekrans, radioloog.

Afd. Heelkunde: dr. P.T. den Hoed, chirurg.

Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: dr. R.Th.J. Ouwendijk, mdl-arts.

Contact dr. J.M. Vrolijk (jvrolijk@alysis.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 2 maart 2011

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Bij nauwkeurige bestudering van de illustraties valt me op dat Fig 1b (patient A) en Fig. 3b (patient C) zoveel gelijkenis vertonen dat ze vrijwel zeker vandezelfde patient (A of C?) afkomstig moeten zijn. Maakt overigens voor de portee van de fraaie les natuurlijk niets uit.

Erik Muller, internist-oncoloog, Slingeland Ziekenhuis

Kennis beweegt zich als een slinger door de tijd. Van bekend naar onbekend en terug.Met belangstelling lazen wij de recente Klinische Les van Vrolijk et al. over het a. mesenterica superiorsyndroom.(1) Na een case report in dit tijdschrift van Klein et al.2 uit 2006 beloven de auteurs in deze klinische les de lezer te verrijken met inzichten betreffende diagnostiek, pathofysiologie en behandeling. Dan volgt een betoog dat in hoge mate overeenkomt met een klinische les over dit onderwerp in ditzelfde tijdschrift uit 19873.

Nieuwe inzichten en verdieping van kennis rechtvaardigen nieuwe publicaties over oude onderwerpen. Het opnieuw publiceren van oude kennis in dezelfde vorm en in hetzelfde tijdschrift is als oude wijn in nieuwe zakken.Wellicht kan de redactie de schaarse publicatieruimte anders besteden dan aan doublures die nalaten het origineel te vermelden.

dr. J.C. Breek, chirurg, Martini Ziekenhuis Groningen
Th.P.H. van Thiel, chirurg, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Winterwijk
C.R.E. Daantje, chirurg n.p.

Referenties:

1. Vrolijk JM, Rosekrans PAM, den Hoed PT, Ouwendijk RThJ. Braken, buikpijn en gewichtsverlies door verworven anatomische oorzaak: Het A. mesenterica superiorsyndroom. Ned Tijdschr Geneesk 2011;155:A3078

2. Klein MCJ, Muller WHF, van ’t Wout JW. Intermitterend braken van een patiënte met het A. mesenterica superiorsyndroom. Ned Tijdschr Geneesk 2006;150:34

3. van Thiel ThPH, Tan AM, Breek JC, Daantje CRE. Het syndroom van Wilkie.  Ned Tijdschr Geneesk 1987;131:1697