Bewegingsziekte

Klinische praktijk
W.J. Oosterveld
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:2430-3

Inleiding

Klachten en symptomen die ontstaan als de mens onderworpen wordt aan ongebruikelijke bewegingspatronen, worden samengevat onder de term bewegingsziekte of kinetose. Dergelijke bewegingspatronen kunnen worden opgedrongen door allerlei vervoermiddelen, zo verschillend als vliegtuigen en kamelen, maar ook door laboratoriumapparatuur, zoals draaistoelen en voor mensen geschikte centrifuges.

De wetenschappelijke geschiedenis van bewegingsziekte is kleurrijk en bevat behalve anekdotische verhalen over een zeezieke admiraal Nelson, een onbruikbaar geworden dromedariskorps van Napoleon en de collectieve braakpartijen bij de landingen in Normandië, zeer uiteenlopende verklaringen. Verschillende vormen van bewegingsziekte zijn:

– Zeeziekte. De reis per schip tussen Europa en Amerika is nooit een aantrekkelijke aangelegenheid geweest, vooral omdat atmosferische depressies dezelfde route plegen te volgen.

– Luchtziekte. Bij vliegeropleidingen, vooral de militaire, is luchtziekte één van de belangrijkste redenen voor afkeuring.

– Ruimteziekte. De bemande ruimtevluchten brachten aan het licht dat bewegingsziekte ook in gewichtloosheid kan ontstaan. Meer dan de helft van de…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Keel-, Neus- en Oorheelkunde, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Prof. dr.W.J.Oosterveld, KNO-arts.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties