Beoordeling van screeningsmammogrammen met behulp van neurale netwerken

Klinische praktijk
N. Karssemeijer
W.J.H. Veldkamp
G.M. te Brake
J.H.C.L. Hendriks
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:2232-6
Abstract

Samenvatting

- Door digitalisatie van de mammografie wordt het mogelijk radiologen in het bevolkingsonderzoek te ondersteunen met computertechnologie bij het opsporen van borstkanker.

- Dat hieraan behoefte bestaat, blijkt uit onderzoek waarin een grote variabiliteit van de radiologische beoordeling van mammogrammen wordt aangetoond.

- Daarnaast blijkt retrospectief dat carcinomen vaak al zichtbaar zijn op voorgaande screeningsmammogrammen van patiënten, zelfs voor daartoe ‘getrainde’ computers.

- Methoden voor automatische detectie van verdachte patronen in mammogrammen maken veelal gebruik van kunstmatige neurale netwerken. Door het aanbieden van een groot aantal voorbeelden van mammogrammen met tumoren en normaal weefsel kunnen dergelijke netwerken ‘leren’ om afwijkingen te herkennen.

- Voor detectie en beoordeling van microcalcificatieclusters heeft de techniek inmiddels zo'n hoge sensitiviteit dat radiologen zich bij het zoeken kunnen richten op een beperkt aantal gebieden die de computer aanwijst.

- Het ontwikkelen van methoden voor herkenning van tumorschaduwen blijkt aanzienlijk moeilijker te zijn, maar ook op dat terrein is de laatste jaren grote vooruitgang geboekt.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Radiodiagnostiek, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Dr.ir.N.Karssemeijer, fysicus; ir.W.J.H.Veldkamp, elektrotechnicus; drs. G.M.te Brake, informaticus; dr.J.H.C.L.Hendriks, radioloog.

Contact dr.ir.N.Karssemeijer

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties