Behandelopties voor patiënten met hersenmetastasen

Keuze voor behandeling vraagt speciale aandacht
Commentaar
14-10-2020
Rene Post, Dieta Brandsma en Gerben Borst

In de nieuwe richtlijn ‘Hersenmetastasen’ zijn meer behandelingen opgenomen die meer zijn toegespitst op de primaire maligniteit. Daarmee wordt de keuze voor de behandeling van patiënten met een hersenmetastase complexer. Waar moeten we op letten?

Hersenmetastasen worden historisch gezien als één ziekte-entiteit, terwijl het moleculaire aspect en het klinische en radiologische beeld van de onderliggende tumor enorm kan variëren. Het is daarmee niet de vraag of we hersenmetastasen nog als één entiteit moeten zien, maar hoe we die zienswijze kunnen doorbreken. In hoeverre helpt de recentelijk herziene richtlijn ‘Hersenmetastasen’ hierbij?

Specifiekere behandelopties

Een belangrijke boodschap van de herziene richtlijn is dat bij het multidisciplinaire overleg over patiënten met hersenmetastasen specifieke kennis nodig is van de orgaanspecialist. De orgaanspecialist is immers het beste op de hoogte van de prognose van de patiënt en de te verwachten behandeleffecten van nieuwe behandelingen, zoals doelgerichte moleculaire therapie en immuuntherapie. Van een aantal van deze nieuwe therapieën is de kans groot dat ze ook een goed effect hebben op de hersenmetastasen. Deze therapieën moeten zorgvuldig afgewogen worden tegen de traditionele lokale behandelingen, zoals radiotherapie en chirurgie. De tumorspecifieke opties voor systemische therapie die in ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing