De voor- en nadelen van ‘dual pathway inhibition’

Antitrombotica ter preventie van cardiovasculaire complicaties

Digitale afbeelding van een hartvormig figuur.
Michael J. Nugteren
Gert J. de Borst
Wout W.A. van den Broek
Jur M. ten Berg
L. Jaap Kappelle
Çağdaş Ünlü
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6145
Abstract

Samenvatting

  • Het aantal patiënten met cardiovasculaire ziektes en multimorbiditeit neemt snel toe. Antitrombotische therapie is belangrijk om het risico op cardiovasculaire events bij deze populatie te verlagen.
  • Recent is in grote trials de preventieve waarde van de combinatie van aspirine met een lage dosis rivaroxaban onderzocht bij patiënten met coronairlijden of perifeer arterieel vaatlijden. Deze strategie, die zowel de primaire als secundaire hemostase remt, noemt men ‘dual pathway inhibition’ (DPI).
  • DPI geeft in vergelijking met aspirine als monotherapie een reductie in ischemische cardiovasculaire events, maar tegelijkertijd een toename in het aantal bloedingen.
  • De verwachte risicoreductie en daarmee de nettowinst is het hoogst in de populatie met een hoog risico op ischemische events zonder een verhoogd bloedingsrisico, zoals patiënten met polyvasculair vaatlijden, hartfalen, nierinsufficiëntie, diabetes mellitus en andere risicofactoren die niet goed onder controle zijn.
Auteursinformatie

UMC Utrecht, Utrecht. Afd. Vaatchirurgie: drs. M.J. Nugteren, arts-onderzoeker; prof.dr. G.J. de Borst, vaatchirurg. Afd. Neurologie: prof.dr. L.J. Kappelle, neuroloog. Sint Antonius Ziekenhuis, afd. Cardiologie, Nieuwegein: drs. W.W.A. van den Broek, arts-onderzoeker; prof.dr. J.M. ten Berg, cardioloog (tevens: CARIM, Maastricht). Noordwest Ziekenhuisgroep, afd. Vaatchirurgie, Alkmaar: dr. Ç. Ünlü, vaatchirurg.

Contact Gert J. de Borst (G.J.deBorst-2@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Michael J. Nugteren ICMJE-formulier
Gert J. de Borst ICMJE-formulier
Wout W.A. van den Broek ICMJE-formulier
Jur M. ten Berg ICMJE-formulier
L. Jaap Kappelle ICMJE-formulier
Çağdaş Ünlü ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie

Ook interessant

Reacties