Anti-neuritis-vitamine en beriberi. Nobelprijs-voordracht

Perspectief
C. Eijkman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:1654-7

Zie ook het artikel op bl. 1658.

Beriberi is een ziekte die overwegend epidemisch voorkomt in tropische en subtropische gebieden van Oost-Azië, waar rijst het hoofdvoedsel van de inheemse bevolking vormt, maar ook in de Molukken, waar veel sago gegeten wordt, en in Zuid-Amerika, daar waar men zich hoofdzakelijk met rijst of cassavemeel voedt, zoals in bepaalde delen van Brazilië. Ook in gematigde streken en onder bepaalde omstandigheden in koude klimaten zijn sporadisch zich hier en daar concentrerende ernstige ziektegevallen waargenomen.

De ziekte kan tot uiting komen als verlamming en gevoelloosheid aan één van de benen, en als hart- en ademhalingsmoeilijkheden die dan vaak gepaard gaan met waterzucht. Nu eens treden laatstgenoemde symptomen meer op de voorgrond (natte beriberi), dan weer zijn motiliteits- en sensibiliteitsstoornissen met toenemende spieratrofie meer uitgesproken aanwezig (droge beriberi). Een combinatie van beide vormen of overgang van de ene in de andere vorm is niet zeldzaam…

Auteursinformatie

Vertaald door M.L.A. Comans, arts-stagiair Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Jan Luykenstraat 5, 1071 CJ Amsterdam.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties