Aminosalicylaten bij de ziekte van Crohn: geringe indicatie, ernstige bijwerkingen

Klinische les
14-11-2011
Steven B. Uittenbogaart en Michael Klemt-Kropp

Dames en Heren,

Sulfasalazine en mesalazine worden al decennia lang gebruikt bij de behandeling van patiënten met een inflammatoire darmziekte (IBD). Deze middelen worden over het algemeen goed verdragen, maar beide hebben een breed scala aan bijwerkingen. Aminosalicylaten zijn de eerste-keusbehandeling van colitis ulcerosa.

Voor de ziekte van Crohn is echter nooit overtuigend aangetoond dat sulfasalazine en mesalazine het ziektebeloop daadwerkelijk kunnen beïnvloeden. Desondanks worden deze middelen bij patiënten met de ziekte van Crohn nog vaak ingezet.

Deze les beginnen wij met 3 casussen die de diversiteit van de bijwerkingen weergeven. Vervolgens bespreken we de verschillende indicaties voor gebruik, bijwerkingen en overwegingen bij controle van deze medicatie.

Patiënt A betreft een 43-jarige vrouw, bekend wegens de ziekte van Crohn, die op dat moment in remissie was. Zij gebruikte mesalazine als onderhoudsbehandeling. In verband met gewrichtsklachten was de mesalazine vervangen door sulfasalazine. 7 dagen na de medicatiewissel meldde patiënte zich op de Spoedeisende Hulp. Zij had sinds 5 dagen koorts ...