Achterblijvende motorische en cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen met een ernstige nieraandoening

Onderzoek
G.M. Hulstijn-Dirkmaat
M.L.J. Jetten
E.H.W. Damhuis
M.L. Essink
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:2281-5
Abstract

Samenvatting

Doel

Medisch-technische ontwikkelingen maken het mogelijk ook jonge kinderen met een terminale nierinsufficiëntie met ingrijpende methoden zoals continue ambulante peritoneale dialyse (CAPD) en hemodialyse (HD) te behandelen. Onderzocht werd of een chronische nierziekte nadelige effecten heeft op de motorische en de cognitieve ontwikkeling.

Plaats

Kinderdialysecentra van de universiteitsklinieken van Nijmegen, Utrecht en Rotterdam.

Opzet

Prospectief onderzoek. Methode. Bij 18 patiëntjes (gemiddelde leeftijd 37 maanden), met een chronische nierziekte sinds de eerste levensmaanden en 18 gezonde kinderen (gemiddelde leeftijd 35 maanden) werd de cognitieve ontwikkeling onderzocht en het gedrag tijdens de testsessie geobserveerd. De motorische ontwikkeling werd bij 9 patiëntjes en een controlegroep van 17 kinderen onderzocht.

Resultaten

Een significante achterstand (meer dan 1 x SD) werd gevonden in zowel de motorische als de cognitieve ontwikkeling van de patiëntengroep. Binnen deze groep werd een groot verschil in de cognitieve ontwikkeling opgemerkt tussen patiëntjes in conservatieve behandeling (n = 8; ontwikkelingsscore = 92,0) en die in CAPD- of HD-behandeling (n = 10; ontwikkelingsscore = 72,4).

Conclusie

Dialysepatiëntjes hebben een vergrote kans op een ontwikkelingsachterstand. Regelmatige screening van de ontwikkeling van deze kwetsbare groep en intensieve begeleiding van de ouders worden sterk aangeraden.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis St.Radboud, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Afd. Medische Psychologie en Kindergeneeskunde: mw.G.M.Hulstijn-Dirkmaat en E.H.W.Damhuis, psychologen; M.L.J.Jetten, psychologisch assistent.

Afd. Fysische Therapie: M.L.Essink, fysiotherapeut.

Contact mw.G.M. Hulstijn-Dirkmaat

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties