Abdominale pijn als symptoom van een late complicatie na endovasculaire behandeling van een aneurysma van de abdominale aorta

Klinische praktijk
M.L. Landman
L. van der Laan
H.G.W. de Groot
J. van der Waal
L.D. Vos
G.P.J. Geenen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:772-5
Abstract

Samenvatting

Een 72-jarige man presenteerde zich met progressieve pijn in de linker onderbuik die werd toegeschreven aan een diverticulitis. De symptomen waren niet verminderd na antibiotische therapie. Vier jaar daarvoor had hij in een endovasculaire procedure een stent gekregen wegens een aneurysma van de aorta abdominalis (AAA). Een CT-scan toonde een groot retroperitoneaal hematoom aan de linker zijde en een toegenomen diameter van het AAA van 8,5 cm. Röntgenfoto’s toonden een opening tussen de endovasculaire stent en de linker iliacale poot van de endoprothese. Door de opening tussen de twee stents lekte bloed naar de retroperitoneale ruimte. Deze bedreigende situatie wordt een ‘endoleak’ (endovasculairestentlek) type III genoemd. De patiënt werd onmiddellijk geopereerd, waarbij gebruik werd gemaakt van de endovasculaire techniek. Via de linker A. femoralis werd een nieuwe beklede stent over de opening geplaatst, waarna de buikklachten verdwenen. Het advies luidt om een CT-scan en röntgenfoto’s te maken bij patiënten met een vasculaire endoprothese die zich melden met buikklachten, om een endoleak uit te sluiten.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:772-5

Auteursinformatie

Amphia Ziekenhuis, locatie Molengracht, Breda.

Afd. Heelkunde: hr.M.L.Landman (thans: Erasmus MC-Centrum, afd. Intensive Care, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam), hr.dr.L.van der Laan, hr.H.G.W.de Groot en hr.J.van der Waal, chirurgen.

Afd. Radiologie: hr.L.D.Vos en hr.G.P.J.Geenen, radiologen.

Contact hr.M.L.Landman (mattijslandman@hotmail.com)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties