Lokale anesthesie met adrenaline in hand en vingers

Klinische praktijk
W.G. (Geert) van Rijt
Ramon P. de Wildt
Michiel A. Tellier
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A7390
Abstract

Rectificatie

Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:

In dit artikel is de dosering van adrenaline verkeerd weergegeven, door een
fout van de eindredactie bij de omrekening van verdunning (1:80.000) naar
concentratie.
Overal waar ‘μg/l’ (microgram per liter) staat, moet ‘μg/ml’ (microgram per
milliliter) worden gelezen.

Samenvatting

  • Er is in Nederland geen consensus over het toevoegen van adrenaline aan lokale anesthetica voor gebruik in vingers.
  • Er is een hardnekkig idee dat het toevoegen van adrenaline gecontra-indiceerd is bij gebruik van lokale anesthetica in vingers vanwege het risico op ischemische complicaties.
  • Er zijn echter nooit ischemische complicaties na het gebruik van hedendaagse anesthetica met adrenaline beschreven.
  • Het toevoegen van adrenaline resulteert in verminderde arteriële doorstroming en heeft verschillende voordelen, zoals minder bloedverlies en een verlengde duur van de anesthesie.
  • Lokale anesthesie met adrenaline maakt relatief grote chirurgische ingrepen aan de extremiteiten mogelijk zonder de gebruikelijke bloedleegte.
  • Een preoperatief bedreigde circulatie van de vingers is een contra-indicatie voor lokale anesthesie met toevoeging van adrenaline.
Auteursinformatie

Isala klinieken, afd. Plastische, reconstructieve en handchirurgie, Zwolle.

Drs. W.G. van Rijt, coassistent (thans: arts-onderzoeker UMC Groningen, afd. Chirurgie); drs. R.P. de Wildt, plastisch chirurg in opleiding; drs. M.A. Tellier, plastisch chirurg.

Contact drs. W.G. van Rijt (w.g.van.rijt@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
W.G. (Geert) van Rijt ICMJE-formulier
Ramon P. de Wildt ICMJE-formulier
Michiel A. Tellier ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Als  het gaat om levensreddende of levensbedreigende medicijnen zoals adrenaline in dit artikel, dan is het essentieel dat de juiste concentraties worden vermeld. In het artikel worden de verdunningen (zoals 1:10.000) verkeerd vertaald in milligrammen per liter. De correcte concentraties passende bij de verdunningen In het betreffende artikel zouden allen 1000x zo sterk moeten zijn; concreet dus mg/l of µg/ml ipv µg/l  .

Helaas worden deze fouten nog  steeds gemaakt,  vaak ook op acute en dramatische momenten zoals bij (kinder-) reanimaties, met alle gevolgen van dien.

Wanneer concentraties worden genoteerd als een percentage (bijvoorbeeld lidocaïne 1%) of als een  verhouding (bijvoorbeeld adrenaline 1:10.000) dan wordt hiermee de gewichtsfractie bedoeld van de opgeloste stof t.o.v. oplossing. Meestal wordt in water opgelost dat een soortelijk gewicht van 1g/ml heeft.

Wanneer er dus wordt gesproken van een 1% oplossing van een stof dan wordt bedoeld dat 1% van het totaal gewicht van de oplossing bestaat uit die stof. Van 1g (=1 ml) water  is 1%  10mg. Een 1% waterige oplossing bevat dus 10mg opgeloste stof per ml oplossing. Een 1:10.000 verdunning betekent dus dat er in 1g (=1ml) waterige oplossing  0,1mg stof is opgelost.