Anderhalvelijnszorg tegen onnodig verwijzen

Specialist in de huisartsenpraktijk

Lucas Mevius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1858

Samenvatting

Huisartsen in de omgeving van Maastricht kunnen sinds januari 2013 hun patiënten door een medisch specialist laten zien, zonder dat zij hun patiënten direct naar de tweede lijn hoeven te verwijzen. Diverse specialisten van het azM houden namelijk regelmatig spreekuur in een huisartsenpraktijk, buiten het ziekenhuis. Het doel van deze ‘anderhalvelijnszorg’ is het aantal onnodige verwijzingen naar de tweede lijn terug te dringen, door medisch-specialistische expertise naar de huisarts te brengen. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde reisde af naar Maastricht en sprak over dit project met Bram Kroon, vasculair internist in het azM, en met Ronald Meerlo, projectleider bij eerstelijnszorgbedrijf ZIO.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Maarten
van Essen

Een goede zaak, de aandacht voor anderhalvelijnszorg tegen onnodig verwijzen. Graag wil ik, als arts voor orthopedische geneeskunde wijzen op de reeds zeer lang bestaande anderhalvelijnsartsen die zich orthopedisch geneeskundigen noemen. Perfect geplaatst tussen huisarts en orthopedisch chirurg in(..en een klein beetje neuroloog en revalidatiearts) ; met op het gebied van de weke delen van het bewegingsapparaat specialistische know how en als het gaat om risiko's en kosten een profiel gelijkwaardig aan de eerste lijn. 
 
Veel patiënten met klachten van het bewegingsapparaat kunnen net zo goed en goedkoper in of naast de eerste lijn onderzocht en behandeld worden. Een vak als orthopedische geneeskunde zou een status als anderhalvelijns arts voor het bewegingsapparaat verdienen.
 
Maarten van Essen
arts voor orthopedische geneeskunde (Cyriax)