Hondenscabies bij mensen

Klinische praktijk
P. Meijer
P.C. van Voorst Vader
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:2491-3
Abstract

Samenvatting

Prurigo parasitaria veroorzaakt door scabiesmijten afkomstig van kort tevoren verworven jonge honden wordt beschreven bij twee patiënten en hun familieleden. Omdat Sarcoptes scabiei var. canis (hond) zich in bepaalde omstandigheden ook bij de mens kan handhaven, wordt geadviseerd mensen, die langer dan een week klachten houden ondanks behandeling van hun hond, te behandelen met het lokale scabicide middel lindaan gedurende één nacht.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Dermatologie, Postbus 300.001, 9700 RB Groningen.

P.Meijer; dr.P.C.van Voorst Vader, dermatoloog.

Contact dr.P.C.van Voorst Vader

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Utrecht, januari 1991,

Met belangstelling heb ik de publikatie over hondenscabies van Meijer en Van Voorst Vader (1990;2491-3) gelezen. Een enkele kanttekening lijkt mij echter op z'n plaats. Bij scabies van de hond is sprake van een contactinfectie en om deze reden vormen kennels, pensions en uitlaatweiden waar onvoldoende hygiëne wordt betracht en de honden samenkomen, een mogelijke bron van besmetting. Het is van belang hier bij de anamnese rekening mee te houden.

Bij de hond die met S. scabiei var. canis is besmet, zijn de afwijkingen veelal primair aanwezig op de oorranden, de kop, de ellebogen en de buik. In het merendeel der gevallen vindt echter generalisatie plaats.12 Het aantonen van de parasiet is, in tegenstelling tot hetgeen gesuggereerd wordt in dit artikel, niet eenvoudig, doch arbeidsintensief en tijdrovend, daar het aantal aanwezige scabiesmijten meestal gering is. Het is geen uitzondering dat in 15-20 huidafkrabsels slechts 1 mijt wordt aangetroffen.12

Op basis van gegevens uit ons eigen hondenpatiëntenbestand (Vakgroep Geneeskunde van Gezelschapsdieren, Rijksuniversiteit Utrecht) blijkt voorts dat in circa 60% der gevallen een contactinfectie optreedt van hond naar mens. De tijd die verstrijkt tussen de eerste verschijnselen bij de hond en die bij de contactpersonen varieert van enkele dagen tot enkele maanden, maar is gemiddeld circa 2-3 weken.

T. Willemse
Literatuur
  1. Muller GH, Kirk RW, Scott DW. Small animal dermatology. Philadelphia: Saunders, 1989.

  2. Willemse T. Clinical dermatology of dogs and cats. Utrecht: Bunge, 1991.