Vakantieziekten door geleedpotigen: epizoönosen

Klinische praktijk
Thecla A.M. Hekker
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A8040
Abstract

Dames en Heren,

Ectoparasieten zijn geleedpotigen die leven op het oppervlak van de gastheer. Ze kunnen niet alleen zélf jeuk of pijn veroorzaken, maar zijn ook belangrijk als mogelijke vector van micro-organismen. Veel epizoönosen ontstaan na reizen of na specifieke activiteiten zoals recreatie in de natuur of verblijf in hotels. In deze klinische les beschrijven we 4 patiënten bij wie het herkennen van hun dermatose als een mogelijke ectoparasitose van belang was vanwege de hygiënische en therapeutische consequenties.

Patiënt A, een 17-jarige jongen die voor een andere aandoening was opgenomen op de afdeling Kindergeneeskunde, bleek daarnaast multipele pijnlijke afwijkingen op zijn rug en rechter schouderblad te hebben na een reis naar en in Suriname. De plekken waren verschillend in grootte en namen tijdens de opname in grootte toe. Patiënt kon zich niet herinneren door een insect gebeten te zijn. Op een gegeven moment kroop uit de grootste plek een…

Auteursinformatie

VU medisch centrum, afd. Medische Microbiologie en Infectiepreventie, Amsterdam.

Contact Drs. T.A.M. Hekker, arts-microbioloog (tam.hekker@vumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Drs. Joëlle Israëls, aios kindergeneeskunde, Henk Bevelander, analist, en dr. Wim Ang, arts-microbioloog (allen VUmc, Amsterdam), droegen bij aan dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Thecla A.M. Hekker ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties