Zwangere wel of niet met een SSRI behandelen?

Dilemma
03-02-2021
Marjan W. Kooter-Nugteren en Birit F.P. Broekman

Casus

Een 35-jarige getrouwde, zwangere vrouw (G1P0) heeft in het verleden fluoxetine gebruikt vanwege een depressieve stoornis. De medicatie had goed effect, kon worden afgebouwd en inmiddels gebruikt ze al 2 jaar geen antidepressiva meer. Patiënte is nu 3 maanden zwanger en de huisarts heeft geconcludeerd dat zij een recidief heeft van de depressie, met matige tot ernstige anhedonie, insomnia en piekeren. Uit de familieanamnese blijkt dat ook haar moeder vanwege een recidiverende depressieve stoornis al jaren fluoxetine gebruikt. Patiënte is niet suïcidaal en staat niet open voor psychotherapie.

De huisarts verwijst haar naar de POP-poli, een adviserend multi-specialistisch spreekuur van psychiatrie, obstetrie en pediatrie voor vrouwen met een psychiatrische voorgeschiedenis die zwanger zijn of een zwangerschapswens hebben, met de vraag of zij al dan niet opnieuw moet beginnen met antidepressiva.

Is het verstandig de symptomen voorlopig nog te monitoren of is het beter om direct te beginnen met behandelen? Welke voor- en nadelen voor ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing