Zeldzame ziekten sneller diagnosticeren, kan dat?

Commentaar
05-05-2020
Abel Thijs en Gabor E. Linthorst

Reacties (1)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Erik Stolper
18-05-2020 14:04

Onuitstaanbaar Onverklaarde Klachten

Het commentaar van Thijs en Linthorst is de Witte Raven uit het hart gegrepen. De werkgroep de Witte Raven in Maastricht herkent zich namelijk zeer in het Commentaar ‘Zeldzame ziekten, diagnosticeren, kan dat sneller?’

De werkgroep ontwikkelde enkele jaren geleden het acroniem OOK dat staat voor Onuitstaanbaar Onverklaarde Klachten. OOK verwijst naar een regelmatig in de huisartspraktijk voorkomend gevoel van de arts dat er een verklaring moet zijn voor klachten bij bepaalde patiënten. Ondanks diverse verwijzingen wordt geen passende diagnose gesteld. De klachten interpreteren als SOLK doet geen recht aan het verhaal van de patiënt.

De werkgroep bestaat uit enthousiaste, meestal ervaren huisartsen, deels werkzaam aan Maastricht University. De Witte Raven hebben het OOK gevoel als startpunt genomen voor het ontwikkelen van een zoekstrategie om tot een diagnose te komen of ten minste tot een aantal diagnostische werkhypothesen.

Huisartsen uit de regio kunnen geanonimiseerde OOK-casuïstiek aanbieden aan de werkgroep met het verzoek om diagnostische suggesties. De leden van de werkgroep analyseren het dossier, bespreken de belangrijkste bevindingen en formuleren zoektermen die worden gebruikt voor de zoekstrategie. Ten slotte krijgt de huisarts een brief met de meest waarschijnlijke diagnoses of een advies voor gericht onderzoek.

De werkgroep verzorgt ook nascholing voor huisartsen want de ontwikkelde zoekstrategie kan door huisartsen zelf worden gebruikt.

Meer informatie over de werkwijze van de Witte Raven en hoe u contact kunt maken, vindt u op de website www.witteraven.org en in een artikel in het nascholingsblad Bijblijven. (1)

Tonnie van Kessel(1), Richard Maes(2), Bernard Frijling(3) en Erik Stolper(4).

1. drs.Tonnie van Kessel, huisarts, niet praktiserend, Venlo

2. Richard Maes, student geneeskunde, Maastricht University

3. Dr. Bernard Frijling, huisarts, Maastricht

4. Dr. Erik Stolper, huisartsonderzoeker, Maastricht University, University of Antwerp

1. Leeuwen van YD, Hoppener PFHM, Kleijkers SFJ, Dinant GJ, Stolper CF. Onuitstaanbaar Onverklaarde Klachten (OOK). Bijblijven. 2019(4):6.