Alertheid geboden bij patiënten met spondylitis ankylopoetica en pijn

Wervelkolomfractuur na gering trauma

Klinische praktijk
Adriaan R.E. Potgieser
D.L. Marinus Oterdoom
Klaus W. Wendt
Maarten H. Coppes
Rob J.M. Groen
Jos M.A. Kuijlen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1800
Abstract

Dames en Heren,

De rug of nek van patiënten met spondylitis ankylopoetica kan gemakkelijk breken, ook na gering trauma. Door recidiverende ontstekingen ontstaat namelijk een kwetsbare wervelkolom, de zogenoemde ‘bamboo spine’. Wij beschrijven hier drie patiënten met spondylitis ankylopoetica en een wervelkolomfractuur na een licht trauma. We benadrukken het belang van tijdige verwijzing en evaluatie, omdat een vertraging kan leiden tot ernstig en blijvend neurologisch letsel.

Spondylitis ankylopoetica, ook wel de ziekte van Bechterew genoemd, is een seronegatieve systemische reumatische auto-immuunziekte. ‘Seronegatief’ houdt in dat de typische reumafactor niet in het bloed kan worden aangetoond, wat het lastiger maakt om deze ziekte als een reumatische aandoening te zien. Wel lijkt er een relatie te zijn met HLA-B27-antigeenexpressie: 90% van de patiënten met spondylitis ankylopoetica heeft het HLA-B27-antigeen. Toch ontwikkelt slechts 1-2% van alle HLA-B27-dragers dit ziektebeeld. Er is geen therapie beschikbaar die het chronische ziekteproces kan vertragen of stoppen.

Hoewel…

Auteursinformatie

Rijksuniversiteit Groningen-UMCG, Groningen.

Afd. Neurochirurgie: dr. A.R.E. Potgieser, aios neurochirurgie; drs. D.L.M. Oterdoom, dr. M.H. Coppes, prof.dr. R.J.M. Groen en dr. J.M.A. Kuijlen, neurochirurgen.

Afd. Traumachirurgie: dr. K.W. Wendt, traumachirurg.

Contact dr. A.R.E. Potgieser (a.r.e.potgieser@umcg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties