Wensenlijst

Marcel Olde Rikkert
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:B2294

artikel

De verkiezingen zijn net geweest, en Sinterklaas en kerst op komst. Na alle mooie verkiezingsbeloften wordt het nu zaak realistische wensenlijstjes te formeren. En ik heb zelf net mijn eigen wensenlijstje voor kerst gemaakt. Best moeilijk allemaal in een land dat toch nog steeds sterk bevoorrecht is. De media en AI-gestuurde marketingmachines maken het er niet makkelijker op. Wat voegt de meeste waarde toe en is haalbaar en betaalbaar?

Dit nummer is gevuld met artikelen over vergelijkbare keuzeproblematiek. Kiezen tussen wat medisch allemaal mogelijk is en wat nog waarde kan toevoegen aan onze gezondheidszorg tegen een realistische kostprijs.

‘Wat voegt de meeste waarde toe en is haalbaar en betaalbaar?’

Het begint met het laatste artikel in onze serie Verdelingsvraagstukken in de Spreekkamer (D7804). Oncologen beschrijven hoe onzeker vergoeding van de gehele behandeling blijft als een kankerpatiënt na gezamenlijke besluitvorming als laatste redmiddel een duur nieuw geneesmiddel uit de zogeheten sluis wil proberen. Soms lijkt het een prachtig kerstcadeau dat je na nieuwjaar zelf moet betalen.

Een andere wens betreft het beter laten bewegen van patiënten tijdens ziekenhuisopname, om te beginnen met de ouderen die daar het meeste baat bij hebben (D7904). Dit vraagt passende voorzieningen, zoals fysiotherapeutische en vrijwilligersondersteuning en veilige, motiverende loopcircuits. Aardig om erbij te hebben, of noodzakelijke zorg? Voor de patiënt met meerdere aandoeningen is het waarschijnlijk noodzakelijk voor integrale zorg (D7906). Maar wie is onze zoete lieve Gerritje als we ook nog andere wensen willen realiseren, voor de studenten met leenschuld, woningzoekenden, migranten en de naar adem happende natuur? Kiezen hierin is een duivelskunst geworden in ons gepolariseerde en gefragmenteerde politiek-maatschappelijke systeem.

Misschien is het ter inspiratie wel slim om er kunstenaars bij te betrekken. Zoals Jos de Putter, die het kunstwerk met kluiten aarde maakte voor de Tweede Kamer. Dat herinnert ons eraan dat we allemaal van de aarde afhankelijk zijn; we zijn eruit geboren zijn en zullen ernaar terugkeren. Zowel moderne als vroege kunst kan ons misschien ook in de zorg helpen bij bezinning op onze medische verlanglijst (D8034 en D7683). Ziekenhuiskunst blijkt immers al eeuwen patiënten, artsen, kunstenaars en opdrachtgevers te kunnen verbinden. Dat biedt hoop voor een hartenwens: een minder gefragmenteerde zorg en dito Tweede Kamer.

Auteursinformatie

Contact Marcel Olde Rikkert (m.olderikkert@ntvg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties