Drie politiek actieve dokters in de 20e eeuw

Drie politiek actieve dokters: Chris, Arie en Piet

Perspectief
Jan G.J. Huurman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D2343
Abstract

Rectificatie

Bekijk hier de portretjes van politiek actieve dokters die verspreid door de NTvG-kerstspecial ‘Niet m’n pakkie an’ staan.

‘Jongens waren we – aardige jongens (…). Wij zijn nu veel wijzer, stakkerig wijs (…).’ Deze beginzinnen van Nescio’s Titaantjes passen goed bij drie artsen uit de vorige eeuw: Mol, Querido en Muntendam. Hun verweven levens kenmerken zich door grote maatschappelijke betrokkenheid.

Drie slimme jongens

In 1901 worden in Amsterdam twee van deze drie artsen geboren: Arie Querido en Piet Muntendam. Arie is zoon van de boekhandelaar en uitgever Emanuel Querido, de grondlegger van de gelijknamige uitgeverij. De familie Querido is overtuigd sociaaldemocratisch, aanhangers van de SDAP. Piet Muntendam wordt in een ander sociaal milieu geboren. Zijn vader is opgeleid als oogarts, maar Pieter sr. is vooral eindredacteur van het NTvG. Het ouderlijk huis in de gegoede buurt achter het Concertgebouw is tevens redactieadres van het Tijdschrift. De vrouw des huizes is Dorina van Coevorden, volle nicht van Aletta Jacobs, de eerste Nederlandse vrouwelijke arts. De politiek-maatschappelijke oriëntatie is…

Auteursinformatie

Inspectie Volksgezondheid Curaçao.

Contact J.G.J. Huurman, arts M&G (JanHuurman@huurman-consult.eu)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Jan G.J. Huurman ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties