Wel of geen frenulotomie bij een te kort tongriempje?

Nieuws
Sabine A. Egeler
Marjorie J.I. Braam
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9437

Waarom dit onderzoek?

Een te kort tongriempje (ankyloglossie) wordt vaak gerelateerd aan een moeizame borstvoeding. Ook worden problemen gezien op latere leeftijd, zoals slechte orale hygiëne, slechte articulatie en het moeizaam kunnen zoenen, wat mogelijk gepaard gaat met verminderd zelfvertrouwen en psychologische stress. De literatuur laat geen eenduidigheid zien over…

Auteursinformatie

Contact (m.braam@hagaziekenhuis.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Robert
rjjvanes

Graag geef ik een toevoeging aan, en een correctie op het referaat over Frenulectomie  in de rubriek “In het kort” NTvG 2015;159(45):A9437.

Complimenten voor het bespreken van de 2 systematische reviews over de behandeling van ankyloglossie bij de zuigeling. Ankyloglossie kent een spectrum aan ernst, die varieert van een iets te kort tongriempje tot een volledige tongfixatie met strengvorming van tongpunt naar kaakwal. Naast de al genoemde problemen op latere leeftijd kan het in extreme vorm ook nog een spleetje tussen de ondersnijtanden veroorzaken net zoals bij een te groot lipbandje in de bovenkaak.

De bewering dat “chirurgische interventie moet worden afgewogen tegen de mogelijke nadelen van een ingreep onder narcose” is echter te kort door de bocht, niet af te leiden uit deze literatuur en geen juiste informatie voor de 1e lijn.

Een frenulectomie kan in de grote meerderheid van de gevallen gecorrigeerd worden met het simpel klieven van de tongriem met een schaartje. Men beweert wel dat vroedvrouwen daar een lange pinknagel voor hadden. Dat is een enkele seconden durende handeling die prima in locale anesthesie, bijvoorbeeld met lidocaine spray, kan worden verricht door kinderarts, tandarts of huisarts. Simpel klieven is eigenlijk altijd effectief, bloed nauwelijks na en behoeft geen hechtingen. Een (Z-)plastiek blijkt maar zeer zelden (<5%) noodzakelijk. Het voordeel van dit al te doen op baby/peuter leeftijd is natuurlijk het verlies van herinnering aan deze “ingreep”.

Junqueira MA etal. Surgical techniques for the treatment of ankyloglossia in children: a case series. J Appl Oral Sci. 2014; 22: 241–248.

dr RJJ van Es, MKA-chirurg, WKZ en Diakonessenhuis Utrecht