Wat is de tol van bretyliumtosilaat bij ventrikelfibrilleren?

Klinische praktijk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:174

VRAAG 2. In diverse Amerikaanse boeken wordt van dit middel gezegd dat een dosering van 5-10 mgkg lichaamsgewicht de kans op een succesvolle defibrillatie vergroot.12 Het zou zelfs tot een spontane overgang naar sinusritme kunnen leiden.2 Op Nederlandse reanimatiewagens ben ik het preparaat echter nog nooit tegengekomen.

ANTWOORD. Bretyliumtosilaat is een quaternaire ammoniumverbinding met anti-aritmische eigenschappen. Dierexperimenteel onderzoek toonde een antifibrillatoir effect aan: de drempel voor het ontstaan van kamerfibrilleren na elektrische stimulatie steeg en spontane conversie werd waargenomen.1 Het optreden van reperfusie-kamerfibrilleren na 20 minuten occlusie van een kransslagader nam af in een placebo-gecontroleerde studie waarbij ook rekening werd gehouden met de hoeveelheid myocard dat tijdelijk ischemisch was geweest.2

Klinische waarnemingen suggereren dat bretylium bij de meerderheid van de patiënten recidieven van kamerfibrilleren kan voorkomen, wanneer andere anti-arrhythmica – vooral lidocaïne – falen.34 In een vergelijking met lidocaïne, waarbij één van beide…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties