Waarom is malaria onder controle in Vietnam, maar dreigt een malariaramp in Afrika?

Opinie
P.A. Kager
P.J. de Vries
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:357-61
Abstract

Zie ook de artikelen op bl. 382 en 385.

Er dreigt een malariaramp in Afrika.1 Over de hele wereld krijgen jaarlijks naar schatting 300-400 miljoen mensen malaria en sterven 1-2 miljoen eraan. Negentig procent van deze infecties speelt zich af in Afrika. Vanwege de toenemende chloroquineresistentie van de malariaparasiet moeten andere middelen worden ingezet voor de behandeling. Net als chloroquine zijn amodiaquine en de combinatie sulfadoxine-pyrimethamine goedkoop, maar er is al resistentie tegen en deze neemt toe. Omdat de middelen die vervolgens gebruikt kunnen worden veel duurder zijn en meer bijwerkingen hebben, wordt de noodklok geluid.2

Vietnam had eind jaren tachtig een groot malariaprobleem, dat sinds 1997/'98 echter vrijwel onder controle lijkt.3 Waarom dreigt in Afrika een ramp en lijkt deze in Vietnam afgewend?

In het navolgende gaan wij kort in op enkele aspecten van de malaria-epidemiologie en op de (on)mogelijkheden van bestrijding onder verschillende epidemiologische omstandigheden…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Inwendige Geneeskunde, onderafd. Infectieziekten, Tropische Geneeskunde en AIDS, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Prof.dr.P.A.Kager en dr.P.J.de Vries, internisten.

Contact prof.dr.P.A.Kager

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties