Voeding en gezondheid - infecties door voedsel

Klinische praktijk
J.A.A. Hoogkamp-Korstanje
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:590-4
Abstract

Samenvatting

- De incidentie van voedselinfecties in Nederland wordt geschat op 250.000 of meer per jaar; registratie ontbreekt.

- Vlees, gevogelte, melk en eieren worden primair besmet door commensalen uit de tractus digestivus van het dier (Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli O157:H7, Yersinia enterocolitica) of secundair door dier, mens en milieu tijdens verwerking (tyfus-, paratyfusbacterie, Shigella, Listeria, Clostridium, hepatitis-A-virus, Norwalk-virus, parasieten).

- Regelgeving ter voorkoming van primaire en secundaire besmetting is onvoldoende.

- Intensiteit van productie en economisch belang van snelle, grootschalige productie hebben voorrang boven voedselveiligheid.

- Consumentenvoorlichting ontbreekt nagenoeg.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Medische Microbiologie, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Mw.prof.dr.J.A.A.Hoogkamp-Korstanje, medisch microbioloog.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties