‘Die Amelander Krankheit’

Ziek na drinken rauwe melk

Klinische praktijk
Jac J.W.M. Jacobs
Robbert Sanderman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A7078
Abstract

Dames en Heren,

Al eeuwen is vrijwel iedereen ervan overtuigd dat ‘melk goed is voor elk’. Het drinken van melk is in de westerse wereld zelden een oorzaak van ziekte, behalve bijvoorbeeld bij een koemelkallergie. Melk kan in zijn rauwe vorm echter wel degelijk ziekmakend zijn. De ziekte die hierdoor ontstaat wordt ook wel ‘die Amelander Krankheit’ genoemd. We beschrijven hier 4 recente ziektegevallen en geven aan hoe de ziekte aan zijn naam komt.

Patiënten A, B en C, 3 schoolkinderen van 15, 16 en 16 jaar, bezochten het spreekuur van onze huisartsenpraktijk in Ballum, een dorp op het Nederlandse Waddeneiland Ameland, met krampende buikpijn en bloederige diarree. Zij waren hier op vakantie en verbleven op een nabijgelegen kampeerboerderij. Een paar dagen eerder hadden zij rauwe, koude melk gedronken uit de koeltank van de boerderij. Bij lichamelijk onderzoek zagen we zieke patiënten met een lichte temperatuurverhoging van 38,4 °C…

Auteursinformatie

Huisartsenpraktijk Ballum, Ameland.

Drs. J.J.W.M. Jacobs, huisarts.

Universitair Medisch Centrum Groningen, sectie Gezondheidspsychologie, Groningen.

Prof.dr. R. Sanderman, gezondheidspsycholoog.

Contact drs. J.J.W.M. Jacobs (jjwmjacobs@gmail.com)

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 31 oktober 2013

Auteur Belangenverstrengeling
Jac J.W.M. Jacobs ICMJE-formulier
Robbert Sanderman ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Wim
van der Pol

Kunnen de auteurs in hun Klinische Les ook aangeven of de genoemde risico's mutatis mutandis ook optreden met het eten van kaas, die met rauwe melk is vervaardigd, of het consumeren van rauwe melk van andere dieren (geiten, kamelen)?

 

Wim van der Pol

~~We hebben dit niet op Ameland onderzocht maar de literatuur geeft het volgende weer:
Melkproducten zoals kaas, yoghurt en boter kunnen pathogene bacteriën bevatten (1).
Wat de kaas betreft zijn de  risico’s het grootst na het eten van verse-(2) , zachte-(1,3) of zachte schimmel gerijpte kaas (3)die vervaardigd is met rauwe melk van zowel koe, geit of schaap(3). In het algemeen wordt gedacht dat fermentatie en rijping beschermend werken (1).  Harde kaas (> 60 dagen en bewaard boven 1.5 oC) gemaakt van rauwe melk is namelijk herhaaldelijk onderzocht op Campylobacter jejuni, Yersinia enerocolitica, Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli O157:H7 en Yersina enterocolitica  en was altijd vrij van deze pathogene bacteriën (4).
Voor het consumeren van rauwe melk en rauwe melkproducten  van geit, schaap, kameel, jak en buffel   geldt hetzelfde als voor rauwe koemelk(producten) (3,5).

Jac. Jacobs

Literatuur:

1. Leedom JM, Milk of Nonhuman Origin and Infectious Diseases in Humans.Clinical Practice CID.2006;43:610-5
2.  Butzler JP, Oosterom J. Campylobacter: pathogenicity and significance in foods. Int J Food Microbiol. 1991;12:1-8
3. Little CL, Rhoades JR, Sagoo SK, Harris J, Greenwood M, Mithani V, Grant K, McLauchlin J. Microbiological quality of retail cheeses from raw, thermized or pasteurized milk in UK. Food Microbiol. 2008;25:3004-312
4. Brooks JC, Martinez B, Stratton J, Bianchini A. Krokstrom R, Hutkins R. Survey of raw milk cheeses for microbiological quality and prevalence of foodborne pathogens. Food Microbiol. 2012;31:154-158
5. Quigley l, O’Sullivan O, Stanton C, Beresford TP, Ross PR, Fitzgerald GF, Cotter PD. The complex microbiota of raw milk. FEMS Microbiol Rev.2013;37:664-698