Verkrachting onder invloed

Veelgebruikte middelen, symptomen en toxicologisch onderzoek
Klinische les
12-02-2019
Doreth Teunissen, Marie Louise Moors, Emmy Boerrigter en Toine Lagro-Janssen

Dames en Heren,

Verkrachting onder invloed is een vorm van verkrachting waarbij het slachtoffer door de effecten van al dan niet vrijwillige inname van alcohol of drugs niet in staat is om instemming te verlenen voor seksuele activiteiten. Inzicht in de aard en kenmerken van een aantal veelgebruikte middelen, de symptomen en de wijze van opsporing zijn de basis voor adequate medische hulpverlening. In de dagelijkse praktijk ontbreekt deze kennis vaak, waardoor toxicologisch onderzoek achterwegen blijft. Wij illustreren het belang van deze kennis aan de hand van 2 casussen.

Patiënt A, een 20-jarige hbo-studente, gaat vrijdagavond samen met een vriendin naar een voor hun bekende kroeg. Ze hebben het goed naar hun zin. De vriendin gaat om 23:00 uur naar huis, omdat ze de volgende ochtend moet hockeyen. Patiënte blijft. Maar vanaf het moment dat ze een cocktail aangeboden krijgt, kan ze zich niets meer herinneren. Zaterdag wordt ze in de vroege ochtend rond 03:00 uur wakker; ze ligt in een park dichtbij de kroeg. Haar jurk is ingescheurd. Ze heeft geen onderbroekje meer aan en ze heeft last van een schrijnende vagina en anus. Ze voelt zich verward omdat ze een stuk van de nacht kwijt is, en ze is bang dat er misschien seksuele handelingen hebben plaatsgevonden. In paniek belt ze haar vriendin, die meteen naar haar toe komt.

Patiënte wil op dat moment niet naar de politie of naar de huisartsenpost (HAP) gaan. Ze voelt zich schuldig over wat ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing