Verander de wereld en begin bij jezelf

Opinie
Yolanda van der Graaf
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:B1362

artikel

Waarom kunnen de beroepsgroepen dit niet zelf regelen? Dat was mijn eerste gedachte na het lezen van het stuk van Rinke van den Brink waarin hij zich afvraagt of minister Schippers de Werkgroep Infectie Preventie toch nog gaat redden (C3337). De zorg klaagt steen en been over de regeldruk en hoewel ik geen inhoudsdeskundige ben op dit terrein, zal het aantal richtlijnen hier ongetwijfeld ook de pan uitrijzen. Dat hebben we met zijn allen toch echt zelf gedaan. Mijn advies: wees dappere dokters en los het zonder juf Edith op. Geld gaat hier niks aan bijdragen. Kom er met elkaar uit en voorkom dat de IGZ toezicht gaat houden op dubieuze richtlijnen.

Het doet me denken aan het steeds maar terugkerende debat over de implantaten en de wenselijkheid van registers. Honderden hartpatiënten worden teruggeroepen vanwege risicovolle stents (NOS). De meeste patiënten met een stent of ander implantaat komen nog steeds niet in een implantatenregister. Dat krijgen de beroepsgroepen, enkele uitgezonderd, maar niet in de vingers. Gedoe over geld, privacy, toegang, ordinaire ruzies et cetera. Regel dat nu eens een keer en schuif je verantwoordelijkheden niet af naar anderen. De overheid was ook niet betrokken bij de indicatie en implantatie van al die devices en de dokter is óók verantwoordelijk voor de lange termijn.

Ook huisarts Meijman pleit voor een sterke eigen verantwoordelijkheid van dokters in een interview met Marieke Buijs over de aanstaande verkiezingen en de toegankelijkheid van de zorg (C3321). Hij wil dat niet alleen politici lef tonen, maar ook de dokters zelf. Iedereen, inclusief de patiënt, heeft last van de wijze waarop de zorg is gefinancierd. Die financiering leidt ertoe dat het gemakkelijker is om maximale zorg te verlenen dan optimale zorg. Het lichaam is echter meer dan een verzameling organen, die stuk voor stuk met moderne technologie op steeds oudere leeftijd gerepareerd moeten worden.

Er is durf voor nodig om af te wijken van richtlijnen en protocollen. Hoeveel huisartsen hebben de tijd hun patiënten te adviseren over eventuele deelname aan een screeningsprogramma? Dan moeten ze het opnemen tegen de ronkende, wervende teksten van de organisatoren, die het maar niet lukt om op objectieve wijze de voor- en nadelen uit de doeken te doen. En hoeveel specialisten overleggen met de huisarts alvorens de patiënt naar een andere specialist te verwijzen omdat de klacht niet op hun vakgebied ligt? Je moet echt dapper zijn om het anders te doen en niet altijd die verwijzende huisarts, die andere specialist, de politiek, de verzekering en de consumerende patiënt de schuld te geven. Ik ben een grote fan van de Dappere Dokters (www.hetroermoetom.nu), maar dat had u al door.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties