Van gezonde individuen naar gezonde populaties

Commentaar
08-02-2021
Paul L. van de Vijver en David van Bodegom

Elders in dit tijdschrift worden de sterftecijfers van verschillende Caribische populaties vergeleken om een oorzaak te vinden voor de ongunstig ontwikkelde sterftecijfers op Curaçao en Aruba. Geoffrey Rose beschreef in 1985 al de waarde van dergelijke populatievergelijkingen om naast de hoog-risicopreventie ook populatiepreventie toe te passen. Meer dan 30 jaar later is zijn werk nog steeds relevant.

Er zijn twee soorten determinanten die ziekte verklaren: determinanten van individuele ziektegevallen en determinanten van populatie-incidentie.1 De bekendste vorm van onderzoek hiernaar is het onderzoek naar determinanten die individuele gevallen van ziekte verklaren.

Individuele gevallen

Onderzoek naar determinanten van ziekte bij individuen geschiedt onder andere door klassieke patiënt-controle- en cohortstudies. Op deze wijze werden in de Framingham-studie de klassieke oorzaken en risicofactoren van hart- en vaatziekten ontdekt, zoals hypertensie en een verhoogde cholesterolwaarde. Met dit type onderzoek worden vaak determinanten ontdekt die in het causale pad vrij direct een ziekte veroorzaken of een individu vatbaarder maken voor een ziekte, en die aangrijpingspunten vormen voor een behandeling. Preventie op het gebied van deze determinanten gebeurt vaak met een hoog-risicobenadering, bijvoorbeeld door individuen met een verhoogde cholesterolwaarde te behandelen met een statine.

Incidentie in een populatie

De andere kant van etiologisch onderzoek is het zoeken naar determinanten van populatie-incidentie; dat zijn de determinanten die verklaren waarom een ziekte veel of ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing