Van gen naar ziekte; de ziekte van Wilson: koperstapeling door mutaties in ATP7B

Klinische praktijk
J.M. Stapelbroek
J.K. Ploos van Amstel
J. van Hattum
L.H. van den Berg
L.W.J. Klomp
R.H.J. Houwen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:603-5
Abstract

Inleiding

de ziekte

De ziekte van Wilson is een autosomaal recessief overervende aandoening die gekenmerkt wordt door koperstapeling, aanvankelijk in de lever en vervolgens ook in de hersenen. In het algemeen presenteren patiënten zich dan ook met symptomen die worden veroorzaakt door afwijkingen in deze organen. In zeldzame gevallen is er hemolyse of staan psychiatrische problemen op de voorgrond. Bij patiënten met verschijnselen van leverdisfunctie ontstaan de symptomen in de regel al op de kinderleeftijd. Zij hebben meestal icterus en leversynthesestoornissen. Soms bestaat er op het moment van presentatie al cirrose met tekenen van portale hypertensie. De neurologische symptomen bij de ziekte van Wilson bestaan in het algemeen uit onwillekeurige bewegingen, dystonie of een tremor, en een gestoorde spraak. Opvallend is het veranderde handschrift. Bij deze patiëntengroep, vooral bestaand uit jongvolwassenen, wordt ook de karakteristieke ring van Kayser-Fleischer gezien. Deze ring in de cornea ontbreekt echter bij een deel van…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Postbus 85.090, 3508 AB Utrecht.

Afd. Kindergastro-enterologie: mw.J.M.Stapelbroek, co-assistent; dr. R.H.J.Houwen, kindergastro-enteroloog.

Afd. Medische Genetica: dr.J.K.Ploos van Amstel, klinisch-moleculair geneticus.

Afd. Gastro-enterologie: prof.dr.J.van Hattum, gastro-enteroloog.

Afd. Neurologie: dr.L.H.van den Berg, neuroloog.

Laboratorium Metabole Ziekten: dr.L.W.J.Klomp, moleculair bioloog.

Contact dr.R.H.J.Houwen (r.houwen@wkz.azu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Doorn, mei 2003,

In de inleiding van het artikel van Stapelbroek et al. (2003:603-5) staat een uitlating over de medicamenteuze behandeling van koperstapeling die onjuist is. Er staat: ‘Bij ernstige leverfunctiestoornissen is alleen voldoende ervaring met penicillamine, dat ook sneller lijkt te werken dan zink.’ Deze opmerking berust op een onbewezen veronderstelling. Het nemen van klinische beslissingen op grond van dergelijke logische veronderstellingen is gevaarlijk. Het voorschrijven van penicillamine lijkt logisch, omdat tijdens de behandeling met deze chelaatvormer de koperbalans negatief wordt, maar in de praktijk blijkt dat behandeling beginnen met penicillamine gevaarlijk is en soms zelfs fataal. Nog steeds kan men in de literatuur vermeldingen vinden dat penicillamine het middel van eerste keuze is.

Ongeveer 25 jaar geleden ontdekte ik via literatuurstudie hoe onredelijk en gevaarlijk het is patiënten met de ziekte van Wilson met chelatietherapie (met bijvoorbeeld penicillamine of triëntine) te behandelen, terwijl het mij via een gecontroleerd experiment bij één patiënt (‘n = 1-studie’) gebleken was dat er een effectief en veilig alternatief bestaat, namelijk zinksulfaat.1 Sindsdien hebben wij op de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht patiënten niet met penicillamine of triëntine behandeld, maar meer dan 50 patiënten, volgens de regelen der kunst, met zinksulfaat.2 3

Bij weesziekten en weesgeneesmiddelen ontstaat een probleem, omdat door het geringe aantal patiënten veelal klinische beslissingen genomen moeten worden op grond van klinische ervaring en zonder dat gecontroleerde studies zijn gedaan. Dat was ook het geval bij penicillamine. Bij de introductie van het medicament waren er geen gecontroleerde studies gedaan. Chelatietherapie voor de ziekte van Wilson zou wel eens het schoolvoorbeeld kunnen worden van de oude waarheid dat klinische ervaring bedrieglijk kan zijn (experientia fallax).1 Zinktherapie daarentegen is een goed voorbeeld hoe soms, en zelfs bij één patiënt, een min of meer gecontroleerd therapeutisch experiment kan worden verricht (figuur). Boerhaave had als adagium ‘simplex veri sigillum’ (‘eenvoud is het kenmerk van het ware’). Dit gezegde geldt zeker ook voor zinktherapie.

T.U. Hoogenraad
Literatuur
  1. Wulff HR. Principes van klinisch denken en handelen. Utrecht: Bohn, Scheltema & Holkema; 1980.

  2. Hoogenraad TU, Koevoet R, Ruyter Korver EGWM de. Oral zinc sulphate as long-term treatment in Wilson's disease (hepatolenticular degeneration). Eur Neurol 1979;18:205-11.

  3. Hoogenraad TU. Ontkoperen met zink. [LITREF JAARGANG="1985" PAGINA="529-32"]Ned Tijdschr Geneeskd 1985;129:529-32.[/LITREF]