Van gen naar ziekte; congenitale trombotische trombocytopenische purpura door mutaties in het ADAMTS13-gen

Klinische praktijk
R.H.M. Schiphorst
N.C.A.J. van de Kar
L.P.W.J. van den Heuvel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:2422-4
Abstract

Inleiding

de ziekte

Trombotische trombocytopenische purpura (TTP) is een ziekte die gekenmerkt wordt door hemolytische anemie met vervormde erytrocyten en trombocytopenie. De ziekte kan gepaard gaan met nierfalen, neurologische afwijkingen en koorts. TTP wordt het meest gezien bij volwassenen, maar er is ook een congenitale vorm beschreven, waarbij de eerste episode vaak al in de neonatale periode optreedt. De incidentie van deze congenitale vorm is niet bekend, maar moet gezien de gepubliceerde casussen in de literatuur zeer laag zijn.1-3

Bij patiënten met TTP worden in verschillende organen plaatjesrijke microtrombi gevonden. Deze microtrombi bevatten grote hoeveelheden Von Willebrand-factor (VWF) en nauwelijks fibrinogeen of fibrine, zoals gezien wordt bij diffuse intravasale stolling.2 VWF wordt gevormd in endotheelcellen en megakaryocyten als multimeren met een hoogmoleculair gewicht (‘unusually large’-VWF(ulVWF)-multimeren).

Deze ulVWF-multimeren worden opgeslagen in Weibel-Palade-lichaampjes in de endotheelcel en ?-granulen in de plaatjes. De concentratie van VWF in plasma wordt grotendeels bepaald…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Kindernefrologie, Geert Grooteplein Zuid 20, 6525 GA Nijmegen.

Mw.R.H.M.Schiphorst, arts-onderzoeker; mw.dr.N.C.A.J.van de Kar, kindernefroloog; dr.L.P.W.J.van den Heuvel, biochemicus.

(n.vandekar@cukz.umcn.nl).

Contact mw.dr.N.C.A.J.van de Kar (n.vandekar@cukz.umcn.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties