Urineweginfecties bij zuigelingen, een verraderlijk ziektebeeld

Klinische praktijk
J.A.E. van Wijk
A.J. van der Heijden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:2385-8
Abstract

Dames en Heren,

Urineweginfecties zijn bij zuigelingen soms moeilijk te herkennen. Symptomen als dysurie, buikpijn en incontinentie zijn op deze leeftijdsgroep niet van toepassing. Het ziektebeeld gaat gepaard met algemene symptomen als slecht drinken, koorts, algehele malaise en onvoldoende gewichtstoename. Hiernaast kan de infectie leiden tot een ernstige metabole ontregeling. Aan de hand van drie patiënten gaan wij in op dit probleem.

Patiënt A is een jongen van 4 weken, geboren na een ongestoorde graviditeit met een geboortegewicht van 4370 g, die door de huisarts werd verwezen in verband met lethargie, prikkelbaarheid en spugen. In de voorafgaande week was patiënt steeds slechter gaan drinken en huilde hij veel. Wij zagen een ernstig zieke zuigeling met dehydratie en dystrofie. De temperatuur was 37,3 °C, het gewicht was 3700 g.

Laboratoriumonderzoek gaf de volgende uitslagen (referentiewaarden tussen haakjes): natrium: 107 mmol/l (135-145); kalium: 8,2 mmol/l (4,0-5,0); chloor: 82 mmol/l (97-110); ureum: 10…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, afd. Kindergeneeskunde, Amsterdam.

Mw.dr.J.A.E.van Wijk, kinderarts-nefroloog.

Juliana Kinderziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Dr. van Welylaan 2, 2566 ER Den Haag.

Contact Prof.dr.A.J.van der Heijden, kinderarts

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties