Twee ziekenhuismedewerkers met keeldragerschap van meticillineresistente Staphylococcus aureus waarvoor systemische antibiotische behandeling noodzakelijk was

Klinische praktijk
E.R. van der Vorm
E.H. Groenendijk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:1079-81
Abstract

Samenvatting

Twee ziekenhuismedewerkers, vrouwen van 20 en 22 jaar, bleken bij toeval positief te zijn voor meticillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA). Beiden waren in een buitenlands ziekenhuis geweest, maar voldeden niet aan het standaardprotocol voor het afnemen van inventarisatiekweken. De protocollaire wasprocedure met chloorhexidine en behandeling met mupirocineneuszalf bleken onvoldoende te zijn; de medewerkers bleven positief in de keelkweek. Beiden hadden nog hun keeltonsillen en hadden last van keelklachten. Na systemische behandeling met 2 antibiotica werden zij MRSA-vrij. Keeldragerschap kan een oorzaak zijn voor het falen van MRSA-eradicatie bij ogenschijnlijk gezonde medewerkers. Een keelkweek bij het inventarisatieonderzoek van medewerkers in de gezondheidszorg is daarom zinvol.

Auteursinformatie

Martini Ziekenhuis, afd. Infectiepreventie, Groningen.

Dr.E.R.van der Vorm, arts-microbioloog (tevens: Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid voor Groningen en Drenthe, afd. Medische Microbiologie; thans: VU Medisch Centrum, afd. Medische Microbiologie en Infectiepreventie, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam); mw.E.H.Groenendijk, ziekenhuishygiënist.

Contact dr.E.R.van der Vorm (e.vandervorm@vumc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties