Tuinkers als voorbehoedsmiddel

Nieuws
F. Kievits
M.T. Adriaanse
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:1793
Download PDF

artikel

Door economische sancties was het in Irak moeilijk om aan medicijnen te komen. Dit gold ook voor de anticonceptiepil. Maar nu de situatie in Irak veranderd is en de sancties zijn opgeheven, blijft orale anticonceptie toch voor veel vrouwen nog onbereikbaar vanwege de kosten. Daarom moet er naar plantaardige middelen gezocht worden, schrijven gynaecoloog Maysoon Sharief en apotheker Zainab Gani in het Saudi Medical Journal (2004;25:965-6) (www.smj.org.sa).

De onderzoekers van de universiteit van Basrah deden onderzoek naar de anticonceptieve werking van zaden van de plant Lepidium sativum, bij ons bekend als tuin- of sterkers (figuur). Random verdeelden zij 32 vrouwtjesmuizen in twee groepen. De ene groep kreeg een week lang tuinkerszaden door het standaarddieet (1 gram per dag). De controlegroep kreeg alleen het standaarddieet. Overdag aten de vrouwtjes het voer en 's avonds werden ze voor de nacht bij mannetjes geplaatst (vier vrouwtjes bij twee mannetjes). In de controlegroep werden alle vrouwtjes zwanger. In de experimentele groep daarentegen geen een. Na beëindiging van het experiment werd alsnog 100 van de vrouwtjes bevrucht. In de zwangerschapsduur, het aantal jongen en het gewicht van de jongen was geen verschil tussen de controlegroep en de experimentele groep.

Vergeleken met het faalpercentage van 0,1 tot 8 dat voor orale anticonceptiva wordt opgegeven, is het tuinkerszaad dus zeer effectief, schrijven de onderzoekers. Daarnaast gaf het geen enkele bijwerking, hetgeen volgens de onderzoekers van andere anticonceptiva niet gezegd kan worden. Deze veroorzaken misselijkheid, hart- en vaatziekten, leverproblemen, bloedingen, stress, ontstekingen, kanker en toename in gewicht. Ook komen bij gebruikers van anticonceptiva veel vaker soa's en infecties van de voortplantingsorganen voor.

Tuinkerszaden zijn volop aanwezig, dus makkelijk verkrijgbaar, goedkoop en eenvoudig te gebruiken. Er is weinig counseling voor nodig. Na het zadengebruik kan men bovendien snel zwanger raken, in tegenstelling tot de gebruikers van pillen of chemische anticonceptie, aldus de onderzoekers. Of het tuinkerszaad op den duur effect heeft op de reproductieve en endocriene organen, dient volgens hen nog onderzocht te worden.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties