Toxiciteit van vitaminesupplementen

Stand van zaken
01-10-2020
Angeniet Helwig en Yvo Smulders

In 2010 kampte Sven Kramer met sensibiliteitsstoornissen aan zijn rechterbeen. Zijn schaatscarrière stond een winter lang op een laag pitje. Het bloedonderzoek liet een toxische hoeveelheid van vitamine B6 zien. De klachten verdwenen na het stoppen van de hoge suppletie van vitamine B6.1

Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:

In dit artikel staat abusievelijk dat acute toxiciteit van vitamine A optreedt bij inname van 7,5 µg/kg. Dit is onjuist. De dosis waarbij acute toxiciteit optreedt is 7,5 mg/kg.


 

Samenvatting

  • Ongeveer de helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen, waaronder vitamines.
  • Er is geen bewijs dat het nemen van vitaminesupplementen zonder medische indicatie de gezondheid verbetert. Velen laten zich toch hiertoe verleiden door gezondheidsclaims, zonder zich bewust te zijn van de nutteloosheid, laat staan van de risico’s bij overdosering.
  • Een risico op overdosering lijkt te bestaan voor hoge doseringen vitamine A, B6, C, D en E. Van vitamine B11 is het risico onzeker. We mogen niet bij voorbaat aannemen dat de vitamines waarvoor geen toxische effecten zijn beschreven, in alle doseringen veilig zijn, aangezien er vrijwel geen systematisch onderzoek naar mogelijke toxiciteit van vitamines is verricht.
  • Het veiligste advies is om van vitaminesupplementen af te zien als het dieet volwaardig is en de patiënt geen relevante comorbiditeit heeft die vitaminesuppletie noodzakelijk maakt.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing