Tinnitus bij patiënten met hemifaciale spasmen

Een goed behandelbare combinatie?
Casuïstiek
20-10-2016
Caroline V.M. Verhagen, Jan Meulstee, H.D. (Jeroen) Boogaarts en Wim I.M. Verhagen

Achtergrond

Ongeveer 5-15% van de mensen op het westelijk halfrond maakt in zijn of haar leven een langere periode door met tinnitus. Veelal betreft het een niet-behandelbare, invaliderende aandoening. Men onderscheidt vaak de pulsatiele en niet-pulsatiele vorm. Bij de pulsatiele vorm kan een behandelbare neurovasculaire compressie de oorzaak zijn.

Casus

Wij beschrijven 2 patiënten, een 68-jarige vrouw en een 40-jarige man, met tinnitus en hemifaciale spasmen bij wie de klachten het gevolg waren van neurovasculaire compressie van de N. facialis en de N. vestibulocochlearis in de achterste schedelgroeve. Na operatieve decompressie volgens de procedure van Jannetta, waarbij een sponsje tussen het bloedvat en de zenuwen wordt gelegd, waren de verschijnselen verdwenen.

Conclusie

Herkenning van hemifaciale spasmen bij patiënten met tinnitus is belangrijk, omdat deze symptomen behandelbaar zijn wanneer neurovasculaire compressie de oorzaak is. Aangezien hemifaciale spasmen in subtiele vorm kunnen voorkomen – bijvoorbeeld eenzijdig oogknipperen – kan dit belangrijke symptoom gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing