Tijdelijke stoornissen van het zien met één oog

Klinische praktijk
Eline J. Volkers
Richard C.J.M. Donders
Ale Algra
L.J. (Jaap) Kappelle
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1188
Abstract

Dames en Heren,

Er zijn diagnoses die alleen op grond van de anamnese gesteld kunnen worden, omdat de verschijnselen maar kort duren. Bekende voorbeelden uit de neurologie zijn TIA’s, wegrakingen, epileptische aanvallen of migraine. Een van de moeilijkste diagnoses in dit kader is een TIA van het oog. De patiënt vertelt tijdelijke problemen met zien te hebben gehad, maar de arts kan op het verkeerde been worden gezet doordat de verschijnselen van een oog-TIA minder eenvormig zijn dan lang is gedacht.

Patiënt A, een 79-jarige adipeuze man met diabetes mellitus type 2, had 9 jaar geleden een klein herseninfarct doorgemaakt waaraan hij geringe uitvalsverschijnselen in de linker lichaamshelft had overgehouden. Hij meldde zich op het spreekuur van de neuroloog omdat hij 2 dagen eerder tijdens de kerkdienst plotseling niet meer goed kon zien met zijn linker oog. Het beeld was volledig zwart geworden met een dikke horizontale gele balk in…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Utrecht.

Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde, afd. Klinische Epidemiologie: drs. E.J. Volkers, arts-onderzoeker; prof.dr. A. Algra, klinisch epidemioloog (beiden tevens: Hersencentrum Rudolf Magnus, afd. Neurologie).

Hersencentrum Rudolf Magnus, afd. Neurologie: prof.dr. L.J. Kappelle, neuroloog.

Diakonessenhuis Utrecht, afd. Neurologie, Utrecht.

Dr. R.C.J.M. Donders, neuroloog.

Contact prof.dr. L.J. Kappelle (l.kappelle@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Collegae Huisman en Van Gijn gaven commentaar op een eerdere versie van het manuscript.

Auteur Belangenverstrengeling
Eline J. Volkers ICMJE-formulier
Richard C.J.M. Donders ICMJE-formulier
Ale Algra ICMJE-formulier
L.J. (Jaap) Kappelle ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties