Visuele verschijnselen bij migraine met typisch aura

Eerste presentatie op oudere leeftijd
Klinische les
20-01-2021
S. Zamir Zewari, Lung Jeung, Carsten Gerlach en Peter H. Wessels

Dames en Heren,

Niet zelden treden bij ouderen voorbijgaande visuele verschijnselen op als uiting van migraine met typisch aura, ook in afwezigheid van hoofdpijn. Deze visuele verschijnselen worden echter niet altijd als zodanig herkend, omdat ze diverse andere oorzaken kunnen hebben. In zowel de eerste als de tweede lijn kan het dan ook lastig zijn om de juiste diagnose te stellen. Tijdige herkenning van voorbijgaande visuele verschijnselen bij een migraine-aura kan ongerustheid bij de patiënt wegnemen en onnodige diagnostiek en behandeling voorkomen.

Patiënt A, een 63-jarige vrouw met hypertensie en mogelijk het syndroom van Sjögren, had in de 2 weken voorafgaand aan haar bezoek aan de neuroloog 2 kortdurende episoden van visuele verschijnselen gehad. Deze verschijnselen bestonden uit een wazig beeld in de vorm van een halve maan met hierin vierkante blokken met een felle, lichtgekleurde rand.

Bij de eerste episode was de buitenzijde van zowel het temporale als het nasale gezichtsveld aangedaan, en bij de tweede episode alleen de buitenzijde van het temporale gezichtsveld. Door de ogen beurtelings af te dekken, had patiënte bemerkt dat beide ogen waren getroffen. Beide keren ontstonden de visuele verschijnselen binnen enkele minuten en waren ze na circa 15 minuten weer verdwenen. Ook had patiënte ongeveer een halve dag na elke episode hoofdpijn gekregen, met een maximale score van 5 op de visueel-analoge schaal. Daarbij was zij misselijk en overgevoelig voor fel licht geweest, en had zij diarree gehad.

Direct na ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing