De ernstige gevolgen van een tekenbeet

‘Tick-borne’-encefalitis bij verminderde afweer

Klinische praktijk
Marienke de Bruijn
Netty van der Lely
Jan Marcelis
Gerwin Roks
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9067
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Het ‘tick-borne’-encefalitisvirus is een flavivirus dat wordt overgebracht door teken. Het virus komt voor in Oost-Azië, Rusland en in een aantal andere Europese landen. In Nederland wordt de ziekte slechts gezien bij reizigers die in deze gebieden zijn geweest. Het klinisch beeld is variabel: zowel een rustig verlopende meningitis als letale meningo-encefalomyelitis is beschreven. Er zijn geen therapeutische mogelijkheden, behalve symptomatische behandeling.

Casus

Een 48-jarige vrouw met systemische lupus erythematodes (SLE), waarvoor zij immunosuppressiva gebruikte, ontwikkelde binnen enkele dagen een meningoradiculo-encefalitis na een vakantie in Duitsland. Zij werd aanvankelijk behandeld voor een cerebrale vasculitis in het kader van SLE, maar later bleek er sprake te zijn van een tick-borne-encefalitis. Patiënte overleed na langdurig beademing aan een abcederende pneumonie.

Conclusie

Tick-borne-encefalitis kan ernstig verlopen. Het is belangrijk aan deze infectie te denken bij reizigers uit endemische gebieden. Bij reizigers die endemische gebieden zullen bezoeken, zeker indien zij immuungecompromitteerd zijn, is vaccinatie aan te bevelen.

Auteursinformatie

St. Elisabeth Ziekenhuis, Tilburg.

Afd. Neurologie: drs. M. de Bruijn, arts in opleiding tot neuroloog (thans: arts-onderzoeker, Erasmus MC, Rotterdam); dr. G. Roks, neuroloog.

Afd. Intensive Care: dr. N. van der Lely, intensivist.

Afd. Medische Microbiologie: dr. J. Marcelis, arts-microbioloog.

Contact drs. M. de Bruijn (m.debruijn@erasmusmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Marienke de Bruijn ICMJE-formulier
Netty van der Lely ICMJE-formulier
Jan Marcelis ICMJE-formulier
Gerwin Roks ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Jolanda
Hoefnagel

Ter informatie, een TBE-vaccin kost ongeveer 50,-. Hier komen nog consultkosten bij, en voor immuungecompromitteerden een titerbepaling. De totale kosten inclusief titer komen op ruim 200 euro. De kosten worden niet vergoed door de basiszorgverzekering. Dit is een drempel voor veel reizigers die zich zouden moeten laten vaccineren.

Jolanda Hoefnagel, GGD Gelderland-Zuid