Meningitis door een infectie met Borrelia hispanica

Casuïstiek
16-10-2019
Jennie Heida, Andreas van Arkel, Jaco J. Verweij en Cees C. Tijssen

Samenvatting

Achtergrond

‘Tick-borne relapsing fever’ is een ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met een Borrelia -bacterie en die wordt overgedragen door teken. Deze infectieziekte kenmerkt zich door terugkerende episoden van hoge koorts met begeleidende aspecifieke symptomen.

Casus

Wij beschrijven de ziektegeschiedenis van een 20-jarige vrouw, die na een vakantie in Marokko recidiverende koortsepisoden ontwikkelde, gepaard gaande met hoofdpijn en braken. Bij aanvullend onderzoek van de liquor werd een pleiocytose gevonden, die in eerste instantie suggestief was voor een virale meningitis. Bij PCR-onderzoek van de liquor (16S-rRNA-sequentieanalyse) werden echter Borrelia spp. geïsoleerd, op basis waarvan de diagnose ‘tick-borne relapsing fever’ werd gesteld. Patiënte werd gedurende 2 weken intraveneus behandeld met ceftriaxon, waarna de klachten geleidelijk verdwenen.

Conclusie

Tijdige antibiotische behandeling van tick-borne relapsing fever kan een ernstig ziektebeloop voorkomen. Het is daarom belangrijk om aan dit ziektebeeld te denken bij patiënten met recidiverende episoden van koorts die onlangs een reis hebben gemaakt naar Afrika, Amerika of het Midden-Oosten.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing